Co vadí ajťákům na headhunterech?

03.03.2020
co vadi 8ku3
Lukáš Faifr
Lukáš Faifr HR Partner mBlue

Do příchodu pandemie poptávka po uchazečích výrazně převyšovala nabídku. V oblasti IT se dá očekávat, že poptávka nazdory nouzovému stavu bude stále sílit, mnoho firem bude nuceno ke svému přežití kompletně zdigitalizovat procesy. Nutnost nabrat IT odborníky bude tlačit na náborové dovednosti personalistů. IT obor klade vysoké nároky na jinou metodiku vyhledávání kandidátů, na rychlost a zejména odlišnou formu komunikace s uchazeči.

Právě „komunikace“ je něco, co se prolíná celým náborovým procesem. Na komunikaci to stojí a padá. Při rozhovoru s IT specialisty slyším velmi často kritiku právě na styl komunikace a vystupování recruiterů, tedy obecně osob zabývajících se náborem. Chybí jim konkrétnost, což pramení z faktu, že nezkušený recruiter ne vždy zcela rozumí tomu, co „nabízí“ a s tím souvisí nepochopení toho, čemu se IT specialista vlastně aktuálně věnuje. Velmi často se pak vzájemná očekávání zcela minou a rozhovor končí předčasně. Nelze se pak divit, že daný rozhovor byl zároveň rozhovorem „prvním a posledním“.

Jako dnes už úsměvný příklad z praxe je nabízení JAVA pozice JAVAscript specialistovi…

Jak tedy na komunikaci s IT odborníky?

Náboru IT expertů se věnuji už 7 let a za tu dobu se mi osvědčilo držet se jednoduchých 5 principů:

  • Velmi pozorně projít zkušenosti daného specialisty a jeho současnou roli.
  • Být co nejvíce konkrétní, opravdu nestačí pojem „atraktivní projekt pro finanční instituci“.
  • Velmi důkladně zmínit technologie, které s danou pozicí souvisí, včetně plánovaného technologického rozvoje v dané společnosti.
  • Jednat otevřeně, „nehrát hru“.
  • Nebudovat „jednostranný a jednorázový“ byznys, udržovat dlouhodobé vztahy.

Výše zmíněné není určitě žádný universální nástroj, ani zázračný návod. Je to jen něco, co mně (a tedy nám v mBlue) dlouhodobě funguje.

 

Mohlo by vás zajímat

Pro firmy

Potřebujete lidi k Vám do firmy? Chcete optimalizovat Vaše HR procesy? Kontaktujte nás, ozveme se vám co nejdříve zpět.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

Pro uchazeče

Hledáte lepší pracovní uplatnění? Chcete, abychom vám dali vědět, až se pro vás vhodná pozice otevře? Nahrajte nám, prosím, váš životopis.

Vložením CV souhlasíte se zpracováním osobních údajů