Desatero kandidáta

03.02.2022
Desatero long
Markéta Krása
Markéta Krása Marketing mBlue

V souvislosti s 10letým výročím mBlue jsme pro všechny, kteří si pohrávají s myšlenkou změny zaměstnání, připravili kandidátské desatero. Deset rad od našich zkušených HR partnerů, jak proplout výběrovým řízením s lehkostí a kývnout na pracovní příležitost, která vás bude naplňovat a bavit.

Vybírejte si 

Opravdu toužíte být plničem koblih nebo se starat o marketing firmě, jejíž služby nemají zrovna dobrou pověst? Pamatujte, pohovor bude mnohem příjemnější, když máte o pozici skutečný zájem. Stejně tak vás bude práce víc bavit. Neplýtvejte proto časem a energií na pohovory, v nichž ani netoužíte uspět. 

CV je váš reklamní leták

Pokud se zrovna nehlásíte na modelku, bude váš životopis chtít víc než povedenou fotku. Podívejte se na něj cizíma očima. Říká všechno důležité pro pozici, na kterou se hlásíte? A je z něj jasné, že jste pro danou práci jako stvoření? Máme pro vás malou fintu – vložte na začátek odstavec Profil, kde v bodech vypíchnete svoje hlavní přednosti a silné stránky. Ušetříte personalistovi hledání. Ba co víc, co kdyby zrovna tyto informace nenašel? Teprve až budete naprosto spokojeni, převeďte životopis do PDF a pošlete.

Kdo je připraven, není překvapen

Zapamatovat si čas a místo schůzky nestačí. Je sice fajn, když včas dorazíte do správné firmy, ale pokud máte při pohovoru udělat dojem, chce to trochu víc. Zjistěte si, co pozice obnáší, v jakém oboru firma podniká a kdo jsou její největší konkurenti. Důkladnou přípravu oceníte při pohovoru vy i protistrana.

Pořád stejné otázky? Vaše výhoda!

Když zapátráte, snadno najdete seznam obligátních otázek, které personalisté kladou. Není to jejich lenost, prostě se potřebují na tyto věci zeptat. To vám dává skvělou šanci se na pohovory připravit. Abyste byli skutečně přesvědčiví, trénujte si odpovědi nahlas před zrcadlem nebo s přáteli. Třeba zjistíte, že se při mluvení o platových podmínkách podivně ošíváte – a natrénujete si sebevědomější projev.

Předvídejte námitky

Zahrajte si na přísného personalistu. Proč byste sami sobě práci nedali? Jaká jsou slabá místa vašeho životopisu? A co ta půlroční pauza, když jste objímali stromy na Vysočině? Pokud námitky vyřešíte v klidu doma, nevyvedou vás pak z míry na pohovoru. A budete zase o krůček blíž k úspěchu.

Buďte přirození

Jste veselá povaha? Tak ze sebe nedělejte šedou myš. Stejně vám to dlouho nevydrží. Každodenní docházení do práce, kde se člověk nesmí ani zasmát, vám bude těžko dělat radost. A platí to i naopak. Pokud by váš naturel firmě nesedl, žádná škoda. Ona by stejně neseděla vám.

Ptejte se

Že se máte na pohovoru ptát, vám poradí každý. Jistě, vždyť tak ukazujete, že vás práce zajímá, že jste personalistu poslouchali a že máte potřebný vhled do situace. Nezapomeňte ale, že otázky vás mohou skvěle odlišit od ostatních kandidátů. Připravte si je doma. Buďte v nich konkrétní. Směřujte k náplni práce a hodnotám firmy. Ne, dotaz „Jak dlouhá je obědová pauza” vám židli skutečně nezajistí.

Naučte se prodat

Připravte tři, čtyři argumenty, proč zrovna vy jste ten pravý kandidát pro danou pozici. Dejte dohromady své pracovní úspěchy a zavzpomínejte na náročné situace, které jste dobře zvládli. Personalista je sice tak trochu archeolog odkrývající vaše vlastnosti, proč mu to ale neusnadnit. A pokud náhodou nemůžete na nic kloudného přijít, je na čase se zamyslet, jestli je to správná práce pro vás.

Jste na stejné lodi

Vy i personalista chcete to samé. Propojit příslušnou pozici s člověkem, který v ní bude spokojený a bude odvádět dobrou práci. Společný cíl dělá z pohovoru svým způsobem partnerskou záležitost. To vám pomůže zbavit se trémy a opravdu se při pohovoru otevřít. Pokud se však necítíte jako rovnocenný účastník, taky dobře. Právě jste odhalili, že to není firma podle vašich představ.

„Ne” může být jen dočasná záležitost

Tolik jste se snažili, tak jste práci chtěli, a stejně přišlo „ne”. To ale neznamená, že by bylo všechno ztracené! Poděkujte a zopakujte, že vás práce zajímá. V e-mailu můžete i vypíchout, co všechno můžete firmě přinést. Cesty osudu jsou spletité, a tak se snadno stane, že za měsíc zazvoní telefon. Vybraný kandidát se neosvědčil, přichází vaše šance!

 

 

Mohlo by vás zajímat

Pro firmy

Potřebujete lidi k Vám do firmy? Chcete optimalizovat Vaše HR procesy? Kontaktujte nás, ozveme se vám co nejdříve zpět.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

Pro uchazeče

Hledáte lepší pracovní uplatnění? Chcete, abychom vám dali vědět, až se pro vás vhodná pozice otevře? Nahrajte nám, prosím, váš životopis.

Vložením CV souhlasíte se zpracováním osobních údajů