Miléniálové mění pracovní trh

12.11.2018
blog milenialové long
Milan Mahovský
Milan Mahovský Jednatel mBlue

S tím, jak postupně klesala po odeznění krize v České republice nezaměstnanost, začalo se měnit chování uchazečů o zaměstnaní. Zlom nastal v roce 2014, do té doby se lidé o práci báli a stačil jim tehdejší plat. Pro mladé lidi nebyla nikdy lepší doba na získání dobře placené práce než je dnes v roce 2018, po vhodných kandidátech je velká sháňka. Zaměstnavatelé se tak dostávají do svízelné situace, kdy mnohokrát musí nabídnout uchazeči plat vyšší než kolik berou stávající kolegové. Loajalita klesá, změnu zaměstnání zvažuje 40% zaměstnanců a podle serveru Jobs celých 12% práci aktivně hledá. Přitom 70% Čechů očekává, že v příštích 2 letech dostane v práci přidáno.

Rozhovor pro Echo24

Milan Mahovský, jednatel mBlue, poskytl novinářům redakce Echo24 informace o nejvýraznějších změnách, kterých si v mBlue všímáme.

  • Trh se proměnil ve snižování požadavků na kvalifikaci zaměstnanců.
  • Zatímco dříve bylo standardní projít třemi koly výběrového řízení, dnes většina firem přešla na řízení jednokolové a je připravena na jeho konci vhodnému kandidátovi rovnou předložit pracovní nabídku.
  • Extrémem je dnes oblast IT, kde se dříve po kandidátech požadovalo vysokoškolské vzdělání v oboru a dnes se poměrně rychle uplatní i středoškoláci s krátkou praxí, požadující pracovat z domova. Přitom dosahují jednoznačně nejvyšších mezd mezi všemi obory.

Specifické chování lze očekávat zejména od miléniálů neboli tedy těch, kteří ještě nepřekročili třicítku. Kvalitativně nedosahují úrovně současných kolegů a zcela se odlišují od generace, která poprvé nastupovala do práce v 90.letech.

  • Zatímco tehdejší generace byla kvůli kariérnímu postupu ochotna ledacos obětovat a pracovala přesčas, dnešní miléniálové preferují vyváženost pracovního a soukromého života, trvají na možnosti práce z domova a uložením práce na rámec pracovní doby si je zaměstnavatelé určitě neudrží.
  • To se ale může brzy změnit. Stačí, aby se ochladil současný ekonomický růst a nezaměstnanost se zase lehce rozkolísala. Nejohroženějším druhem budou právě ti, kteří nebudou ochotni trochu v práci šlápnout na plyn.

Přečtete si celý článek z časopisu Echo24Seběvědomí miléniálové, jak dlouho ještě?

Jste také v situaci, že zvažujete změnu zaměstnání?

Vyzkoušejte službu mProfil, kde si můžete zadat, jaká práce je pro Vás zajímavá. Nejsme pracovní portál, nezahrneme Vás desítkami nepřesných nabídek, ale máte jistotu, že až se zrovna taková pozice objeví, budete o ni přednostně informováni. Denně otevíráme nové pozice pro více než 250 našich klientů.

Otevřít si mProfil

Mohlo by vás zajímat

Pro firmy

Potřebujete lidi k Vám do firmy? Chcete optimalizovat Vaše HR procesy? Kontaktujte nás, ozveme se vám co nejdříve zpět.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

Pro uchazeče

Hledáte lepší pracovní uplatnění? Chcete, abychom vám dali vědět, až se pro vás vhodná pozice otevře? Nahrajte nám, prosím, váš životopis.

Vložením CV souhlasíte se zpracováním osobních údajů