Překvalifikovaný! 5 předsudků zaměstnavatele

18.03.2019
overquilified long blog
Martin Strnad
Martin Strnad Head of HR Partners

Každý z nás v průběhu své pracovní kariéry prochází 3 zásadními obdobími:

  • Junior: „Ještě nemáš dostatek zkušeností, přijď až budeš mít víc praxe…“ (prvních 5 let praxe)
  • Optimum: relativně krátké období cca 15 let, kdy jste na vrcholu své kariéry z pohledu délky praxe (6-20 let praxe)
  • Senior: „Vaše zkušenosti převyšují požadavky pozice a práce by pro Vás nebyla motivující.“ (25-45 let praxe)

To poslední období je nespravedlivě dlouhé v porovnání s celkem. Se zařazením do šuplíku “overqualified” setkává nejeden kandidát ve zpětné vazbě od personalistů. Přitom průměrný padesátník má do důchodu dlouhých 15 let, bývá obvykle velmi aktivní a chce na sobě stále pracovat.

Martin Strnad, Key Account Director personálně-poradenské společnosti mBlue, vidí těchto 5 nejčastějších bariér na straně zaměstnavatele. Samozřejmě nic nejde zevšeobecňovat a co platí v jednom případě, nemusí platit ve druhém a také nelze brát v potaz skutečnou odbornou znalost kandidáta.

1. Je tam velmi mladý kolektiv a kandidát by nezapadl

Sám jsem po více než 25 letech v mezinárodních korporacích poslední 4 roky zakotvil v soukromé firmě, kde je nás 40. Polovina kolegů a kolegyň je ve věku mých dětí, tedy v rozpuku kariéry, plna ambicí a energie, kolem 30 let. Je jasné, že máme jiné zájmy, jiný režim využití mimopracovního času a že se každý nabíjíme něčím jiným. Ale z obou stran dokážeme využívat pozitivních přínosů. Starší kolegové od mladších načerpávají energii a využívají mladých pohledů na řešení. Mladí kolegové se mohou poradit s někým se zkušenostmi z praxe. Klid a ustálený pohled na problém může pomoci najít řešení ne na základě horké hlavy a teorie, ale cenných vyzkoušených postupů.

Tip: Je prokázáno, že diverzifikace teamu zvyšuje kreativitu a produktivitu firmy.  57% zaměstnanců by uvítalo vyšší diversifikaci.

2. Má mladšího nadřízeného a převyšoval by ho zkušenostmi

S touto situací jsem se potkal v obou stranách. Když jsem jako mladý nastoupil na vedoucí pozici v pojišťovně, ale o pojišťovnictví jsem věděl pramálo. V týmu jsem měl starší kolegy, kteří pojišťovnu před 10 lety zakládali. Samozřejmě, že to znamenalo zejména zpočátku kompromisy na obou stranách. Ale po krátkém čase jsme naučili využívat výhody plynoucí ze spolupráce. Nebál jsem se „občas“ přiznat nedostatek odborných zkušeností a dokázal jsem se s tím vnitřně vyrovnat, ale na druhou stranu maji podřízení ocenili moji dravost a obratnost v korporátní politice, který jim přinášel klid a jistotu pro jejich práci.

Tip: Ověřte si, zda na obou stranách jsou takové osobnosti, které to „udýchají”.

3. Má větší ambice a na pozici dlouho nevydrží – odejde

V určitém věku a životní situaci přestává záležet na nadpisu na vizitce. Spíše začínáme preferovat vyváženost mezi pracovním úsilím, časem věnovaným práci a prostorem pro mimopracovní aktivity. Neznamená to, že by člověk svoji práci flákal nebo neplnil cíle. Znamená to, že vzhledem ke svým předchozím „předimenzovaným“ zkušenostem, je schopen daných cílů dosáhnout efektivněji a rychleji. Ale musí se opravdu vnitřně vyrovnat s faktem, že už není „ředitel zeměkoule“ a že práce/odpovědnost je někdy jen zlomkem toho, co byla dřív. Cílem je plnit, dokázat předat něco ze zkušeností i těm mladším, přitom si vyhradit čas na mimopracovní aktivity a tím se udržovat v kondici.

Tip: Ověřte si, zda kandidát už do této fáze opravdu dozrál.

4. Ten bude drahý, toho nezaplatíme

Ve většině případů se bavíme o kandidátech, kteří mají většinu nákladových položek života (hypotéka, rostoucí děti, zařizování bydlení…) již vyřešenou. Takový člověk nebude samozřejmě dělat zadarmo, ale je si vědom, že nebude mít plat jako měl předtím na ředitelské nebo jiné vedoucí pozici. Je potřeba s ním o tom otevřeně dopředu mluvit. Když řekne, že mu stačí, co mu nabízíte, tak tomu můžete věřit – zná svoji hodnotu, svoje náklady.

Tip: Ověřte si svoje domněnky.

5. Nebude stíhat naše tempo

Máte pravdu, nebude. Ale on nemusí! Vzhledem ke zkušenostem je schopen dosáhnout očekávaných výsledků jednodušeji. Pokud pozice vyžaduje opravdu sprintera, který musí být v plném zápřahu v kanceláři 12 hodin denně a sršet ambicemi a optimismem, skutečně není tím správným kandidátem. Ale pokud hledáte člověka, který splní úkoly, dosáhne cíle a je tak trochu jedno jakou cestou, tak je to ON.

Tip: Zvažte, zda pro Vaší firmu nejsou samotné výsledky důležitejší než nastavená cesta, jak se k výsledkům dobrat.

Jak tedy se seniorními kandidáty nakládat?

  • Nebojte se je do firmy přijmout.
  • Jejich motivaci v životopisu nenajdete. Udělejte si čas se s kandidátem sejít a daných 5 oblastí s ním probrat.
  • Nemějte obavy z toho, že se svými otázkami před seniorem tak trochu zesměšníte. Otevřete Pandořinu skřínku a zaveďte na překvalifikaci řeč.
  • Pokud je i v tomto případě kandidát hodně „namyšlený“ a stále žije ve sféře předchozích pozic, není ještě dostatečně připraven na spolupráci. Rozhodně to ale neznamená, že by neměl vystupovat sebevědomě. On má opravdu co ukázat a ví, jaká je cena jeho zkušeností. Ale měl by ukázat i určitou pokoru a vůli se přizpůsobit aktuální situaci. Takovíto kandidáti již ve většině případů nebudou přikrášlovat svoje nadšení. Ze zkušenosti vědí, že se to nevyplatí.
  • Začlenit seniora do mladého teamu vyžaduje trochu diplomatického přístupu, ale ve finále vám přinese silně loajálního pracovníka, který si umí vážit dobrého zacházení, nebude měnit práci při první příležitosti pro pár korun rozdílu. Je ochotný poskytnout svoje zkušenosti i ostatním, protože mu to dělá dobře. Hlavně – máte jistotu, že bude dosahovat očekávaných výsledků.

Že to všechno není pouze teorie, ale skutečnost ověřená mnoha lety zkušeností, si můžete ověřit sami. Rádi se s Vámi potkáme a můžeme s Vámi najít řešení pro Vaší konkrétní situaci.

Kontakt: martin.strnad@mblue.cz, mobil: 737 222 900.

Mohlo by vás zajímat

co vadi 4ku3

Co vadí ajťákům na headhunterech?

Do příchodu pandemie poptávka po uchazečích výrazně převyšovala nabídku. V oblasti IT se dá očekávat, že poptávka nazdory nouzovému stavu bude stále sílit, mnoho firem bude nuceno ke svému přežití…

03.03.2020
Celý článek

Pro firmy

Potřebujete lidi k Vám do firmy? Chcete optimalizovat Vaše HR procesy? Kontaktujte nás, ozveme se vám co nejdříve zpět.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

Pro uchazeče

Hledáte lepší pracovní uplatnění? Chcete, abychom vám dali vědět, až se pro vás vhodná pozice otevře? Nahrajte nám, prosím, váš životopis.

Vložením CV souhlasíte se zpracováním osobních údajů