Co se skrývá pod “pokličkou”?

17.12.2020
test 1 a test 2
Kristýna Veverková
Kristýna Veverková HR Partner mBlue

Vím, že většina z nás momentálně peče cukroví a těší se na svátky klidu a pohody… ale pojďme se ještě zamyslet a podívat na aktuální trendy v psychodiagnostice.

Kdysi při slově psychodiagnostika naskočila lidem představa testování s obavou, zda se neodhalí něco, za co by měl člověk následně navštěvovat MUDr. Chocholouška. Když se nezadaří, nepřijdete o řidičák. Naopak obliba psychodiagnostiky je na vzestupu a využívá se hojně například pro seberozvoj.

Testování při náboru vs. testování pro rozvoj

S letošním překlopením náborů do online formy jsme se naučili doplňovat si obrázek o kandidátovi online psychodiagnostikou a získat tak odpověď na otázky typu „Kdo je po technické stránce kandidát“, „Jak by zapadl do konkrétního týmu“ a v neposlední řadě „Kam je potřeba ho posunout, aby naplnil budoucí roli“.

Ale nejenom to. Myslíme také na blaho stávajících zaměstnanců, kde je psychodiagnostika skvělý nástroj pro roční hodnocení zaměstnanců. Funguje mimo jiné podprahově jako ujištění, že se s nimi počítá i nadále.

Nejčastěji se tedy s ní setkáte v rámci náboru, vyhledávání talentů z interních zdrojů, při ročním hodnocení a v neposlední řadě nesmíme zapomenout na trend sebevzdělávání mnoha lidí, kteří ji využívají pro soukromé účely. Proč se neotestovat, jak na tom jsem v rámci samostudia nebo různých školení a kurzů? Od určité fáze života nás to zajímá všechny. U mne konkrétně tento zlom přišel po třicítce, kdy jsem chtěla ujistit, v čem na sobě zapracovat.

Pravidelný scanning garantuje objektivitu

Mnoho společností i u nás je již natolik velkých, že si dokážou udělat scan daného oddělení z hlediska vlastností dané populace. Co to znamená? Každá pracovní pozice vyžaduje určité vlastnosti a kompetence. Například rychlost versus přesnost výsledků, analytické nebo naopak kreativní myšlení. Na základě předchozích let testování dokáží firmy identifikovat, jaký set vlastností vykazují jejich nejlepší zaměstnanci. Pravidelný scanning jim rovněž prozradí, kdy člověk naplnil danou roli nebo dokonce přeplnil – a nastal čas se rozvíjet jiným směrem nebo zvažovat povýšení. Má to i temnou stránku: zaměstnanci mohou cítit, že už roli dávno přerostli, avšak testy prokáží, že tomu tak je pouze v pocitové rovině.

Mám zavrhnout papírovou formu testů?

Dříve jednoznačně vítězila metoda tužka-papír. Přiznávám, že jsem trochu konzervativnější a vždy bych zvážila i tuto metodu. V čem je pro mě o tolik zajímavější? Vždy řekne o něco více než elektronická podoba. V psané verzi vidíme náznaky nerozhodnosti v přepisu označených odpovědí nebo naopak silně vydřený křížek přes dva papíry. Dalším faktorem je duševní příprava na dané testy. Papírová varianta mnohdy připomíná velikost třech vydání Zlatých stránek bez vazby. Štosem těchto papírů byste s přehledem utloukli tarantuli a to bez žertů. Testovaný jedinec tak vidí, co ho ještě čeká a lépe rozvrhne svůj čas (přibližně 2,5h celkem).

Pak jsou zde online formy. Jejich podoba, počet testů a výstupy se liší dle potřeb k dané pozici, kdy je zhodnocena každá kompetence jako ozubené kolečko uvnitř hodin. Konečné výsledky jsou rychlé a graficky přehledně zpracované, umožňují širší pohled. Výstupem může být například skvělý analytik, ale nepříliš obratný ve vedení týmu. Pokud společnost bude chtít přiřadit pod něj na zaučení juniorního kolegu, bude potřeba s touto skutečností pracovat.

Upozorněte testované na tyto 2 faktory

Na tuto oblast se občas zapomíná. Mnohdy bereme psychodiagnostiku jako samozřejmost a zapomínáme testované upozornit na okolní vlivy.

Zaprvé: člověk má být během testu sám sebou. Co to znamená? Já jsem například ranní ptáče, nejvíce sama sebou z hlediska mentální roviny jsem ideálně od 6-7h ranní. V tuto dobu také vím, že nebudu rušena jinými faktory a mohu si v klidu zpracovat psychodiagnostiku. Pokud bych si ji dělala večer po 17h, tak bych vám představila moje unavené a nesoustředěné já, které bude rádo, že test „tak nějak“ dokončilo. Tuto informaci vždy připomínám každému, kdo se o sobě chce dozvědět více.

A zadruhé: vnitřní rozpoložení zpracovatele je komplikované. Bez příkladu se tu neobejdeme. Když jsem po 14 letech opouštěla předchozí kariéru zkušené manažerky z FMCG, bylo moje pracovní sebevědomí velmi silné. V kombinaci s kuráží navázat na současné znalosti a začít od nuly jako externí HR Partner, můj obchodní profil vypadal takto (viz nahoře obrázek TEST 1).

Po prvním roce jsem si ho dělala znovu a projevila se mi zde hodně pokora, identifikace oblastí pro rozvoj a možná skoro až obava z jejich naplnění. Graf vypadal zcela jinak (viz nahoře obrázek TEST 2). A to vše jen z respektu z nového HR oboru.

Prosím, neopomínejte tuto oblast, zvláště v covidovém období, kdy každý vnímá současná omezení jinak. Může se to projevit i v rámci testů.

4 rady na závěr

Pokud jste dočetli až sem, určitě bych vám chtěla poděkovat za pozornost a dovolím si krátké shrnutí.

  • Využívejte formu a variantu psychodiagnostiky, která je pro vás nejpřínosnější.
  • Dbejte na správnou komunikaci ke zpracovateli při zaslání zadání.
  • Vnímejte výsledky s ohledem na okolní vlivy.
  • Nezapomínejte, že psychodiagnostika je doplňkový nástroj a má svoje rizika.

A pokud v jakékoliv oblasti vnímáte nejistotu, neostýchejte se poradit s někým dalším. U nás naleznete bezplatnou možnost poradit se s naším Advisory Managerem Mgr. Marií Hořákovou, nejen pro  oblast psychodiagnostiky. Nejste na to sami!

Mohlo by vás zajímat

Pro firmy

Potřebujete lidi k Vám do firmy? Chcete optimalizovat Vaše HR procesy? Kontaktujte nás, ozveme se vám co nejdříve zpět.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

Pro uchazeče

Hledáte lepší pracovní uplatnění? Chcete, abychom vám dali vědět, až se pro vás vhodná pozice otevře? Nahrajte nám, prosím, váš životopis.

Vložením CV souhlasíte se zpracováním osobních údajů