Jak předejít odmítnutí pracovní nabídky? mBlue výzkum.

30.05.2018
reject long
Veronika Mazancová Head of HR Partners

“Jak předejít odmítnutí pracovní nabídky uchazečem o zaměstnání?” je téma, které pravděpodobně trápí nejednu firmu, protože účast na snídaňovém setkání předčila naše očekávání. V úterý 29. 5. do krásných prostor BC Aspira hned vedle nových kanceláří mBlue zavítalo 40 personalistů a HR manažerů firem z řad našich klientů. Na snídani byly představeny zajímavé výstupy z dvouletého projektu, během kterého se mBlue podařilo snížit počet odmítnutých nabídek o celých 40%.

Naše Key Account ředitelka Veronika Mazancová poodkryla na základě výzkumu největší pasti, které číhají v různých fázích příjímacího řízení a které mohou zapříčinit, že uchazeč v závěru (po vyhraném výběrovém řízení) pracovní nabídku překvapivě odmítne… a nenastoupí. Během prezentace se účastníci dozvěděli Osmero doporučení, jak výrazně pravděpodobnost odmítnutí nabídky snížit. Získané zkušenosti nabízíme našim klientů k využití během svých vlastních příjímacích procesů.

A zde malé nahlédnutí do našeho výzkumu:

Pracovní trh se přehřívá a bude hůř. Podle ČSÚ se nezaměstnanost pohybuje na úrovni 2,2%, což je nejméně od roku 1997 a úplně nejméně v celé EU. MMF odhaduje, že ekonomika letos stoupne o 3,7%, potřeba nových zaměstnanců tedy dále bude sílit.

mBlue identifikovalo, že se skoro každý druhý vítězný kandidát se ve finále rozhodne do nové práce nenastoupit. To je obrovské číslo! Dedikovaný team mBlue se dva roky intenzivně věnoval příčinám odmítnutých nabídek a přišel se strukturovaným postupem, který efektivně v letech 2016-2018 snížil podíl odmítnutých nabídek o 40%.

mBlue proto svým klientům klade na srdce tyto doporučení:

  • Kandidát, který umí, může, ale nechce, není tím správným kandidátem. Zjišťování skutečné motivace nesmí ustoupit nadšení nadřízených z kompetencí a zkušeností kandidáta.
  • Nejčastějším důvodem odmítnutí nabídky nebývají finance. To, co rozhoduje, je dojem z celého výběrového řízení. Kandidáti často uváděli, že měli pocit, že se na pohovoru nabízeli jen oni. Firmy zapomínají, že dnes to je opačná strana, kdo si vybírá. Pokud to shrneme do jedné věty: kandidát musí po prvním setkání odcházet nadšen a do firmy zamilován.
  • Přijetí nabídky zvyšuje, když nabídku podává přímo budoucí nadřízený. Uchazeč získá dojem, že o něj šéf osobně opravdu stojí.
  • Pracovní nabídka po telefonu je out. Pokud nepodáte kompletní a strukturovanou nabídku písemně, opět ztrácíte body. Pomůže, pokud do nabídky přidáte i vyčíslení nefinančních benefitů, mnoho kandidátů si jejich hodnotu nedokáže spočítat.

Máte zájem o kompletní přehled doporučení?

Rádi se s Vámi o ně podělíme. V případě zájmu kontaktujte Kamila Mahovského na e-mailu: kamil.mahovsky@mblue.cz.

Mohlo by vás zajímat

online pohovory square

Pohovory po síti

Na toto téma již vyšlo mnoho článků, tipů či rad, jak se na ně připravit a zanechat ten nejlepší dojem. Dnes bychom se s vámi chtěli podívat na tuto problematiku…

22.11.2021
Celý článek
co vadi 4ku3

Co vadí ajťákům na headhunterech?

Do příchodu pandemie poptávka po uchazečích výrazně převyšovala nabídku. V oblasti IT se dá očekávat, že poptávka nazdory nouzovému stavu bude stále sílit, mnoho firem bude nuceno ke svému přežití…

03.03.2020
Celý článek
Kompetence Square

Kompetence snadno a rychle

Vícekolová výběrová řízení jsou out Testování kompetencí uchazečů o zaměstnání je nezbytnou součástí výběrových řízení. V současné době, kdy je nezaměstnanost na nízké úrovni a trh je veden uchazečem, není…

26.04.2023
Celý článek

Pro firmy

Potřebujete lidi k Vám do firmy? Chcete optimalizovat Vaše HR procesy? Kontaktujte nás, ozveme se vám co nejdříve zpět.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

Pro uchazeče

Hledáte lepší pracovní uplatnění? Chcete, abychom vám dali vědět, až se pro vás vhodná pozice otevře? Nahrajte nám, prosím, váš životopis.

Vložením CV souhlasíte se zpracováním osobních údajů