Letošní trendy v Executive Search

04.10.2021
executive search new 3
JUDr. Jan Vymětal
JUDr. Jan Vymětal Head of Executive Search

Královské HR disciplíně – Executive Search – se dedikovaný tým nejzkušenějších odborníků v mBlue věnuje již 10 let. JUDr. Jan Vymětal  zažil začátky rozjezdu této služby v českých porevolučních letech, dnes je kapacitou v oboru a i  cestou telekonference s Asociací Executive Search konzultantů (AESC) pro vás připravil shrnutí nejaktuálnějších trendů v této oblasti.

1. C-level manažeři vytvoří nové příležitosti

Executive Search a jeho vývoj byl úzce spojen s covidovou situací, zejména v mezinárodní spolupráci došlo k posunutí nebo zastavení dojednaných či zvažovaných personálních obměn. Samozřejmě dopady měly v různých segmentech trhu odlišnou hloubku. Letos v důsledku očekávané ekonomické stabilizace, zotavování firem a obnovení dodavatelsko-odběratelských řetězců vidíme oživení poptávky.  V mBlue jsme se přizpůsobili, abychom mohli efektivně a rychle reagovat na vývojové tendence trhu, změny a posuny v něm. Jsme svědky velkého pohybu manažerů na  tzv. „C“ úrovni, tedy manažerů v nejvyšším vedení firem, kteří přišli o své řídící pozice a logicky zvýšili aktivitu, a to jak směrem k hledání nového uplatnění v jiné společnosti, tak k využití svého vlivu, know-how a sítě kontaktů k vytvoření úplně nových obchodních příležitostí. Jsem přesvědčen, že kandidáti budou postupně nabývat větší jistoty v „uklidněném“ pracovním prostředí a znovu budou odhodláni přestoupit do nových společností, což rozšíří náš obchodní a konzultační prostor.

2. Sociální sítě nově platformou pro poradenství

Vzhledem k tomu, že digitalizace a umělá inteligence pronikla za posledních 10 let do všech oborů, i Executive Search se zrychlil, zefektivnil a zglobalizoval. S tím ruku v ruce roste význam digitální reputace, digitálního renomé pro budování další kariéry. Co však v posledním období rezonuje v oboru nejvíce, je termín „Social Recruiting“ a jeho význam bezesporu dále poroste. V mBlue používáme sociální sítě nejen pro identifikaci, motivaci a nábor manažerů, ale zejména k rozšiřování networkingu, tedy vytváření sítě kontaktů pro obchodní příležitosti. Nově se sociální sítě stávají i platformou pro sdílení informací o trendech v oboru, slouží k odborné diskuzi a fungují jako zdroj manažerského a HR poradenství . Taková diverzifikační forma „jeden na jednoho“ vytváří dlouhodobé vztahy s klienty i kandidáty.

3. Executive Search dnes není jen o hledání talentů

Obrat Executive Search dosahuje celosvětově hodnoty kolem 14 mld. USD ročně. Meziročně došlo k nárůstu, ten však není tažen pouze tradičním core businessem, ale rozvojem konzultační činnosti a manažerského poradenství. Diverzifikace služeb je dalším novým trendem, který chceme na trhu více prosazovat i my v mBlue. Pro naše klienty rozšiřujeme Executive Search o služby boardového poradenství, koučování leadership dovedností či poradenství spojeného se sukcesí, tedy s převzetím vrcholné pozice. Je známo, že firmy preferují  strategické HR poradenství od partnera, který je se situací ve firmě již důvěrně seznámen. Naši HR partneři tak získané firemní informace analyzují nejen za účelem doporučení vhodných kandidátů do firmy, ale jsme připravení společnostem dlouhodobě pomáhat  i v ostatních oblastech talent managementu. 

 

Potřebujete poradit?

Pokud cítíte, že byste v některé citlivé personální oblasti potřebovali poradit, využijte možnost nezávazné konzultace zdarma. 

Mohlo by vás zajímat

Pro firmy

Potřebujete lidi k Vám do firmy? Chcete optimalizovat Vaše HR procesy? Kontaktujte nás, ozveme se vám co nejdříve zpět.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

Pro uchazeče

Hledáte lepší pracovní uplatnění? Chcete, abychom vám dali vědět, až se pro vás vhodná pozice otevře? Nahrajte nám, prosím, váš životopis.

Vložením CV souhlasíte se zpracováním osobních údajů