Výkonnost na home office

01.06.2020
tempo s logem
Marie Hořáková
Marie Hořáková HR Advisory Manager

Nedávno jsem četla, že zaměstnavatel si nekupuje čas zaměstnanců, ale jejich aktivitu. Koronavirus ukázal, že nad časem ani aktivitou zaměstnanců zaměstnavatel nemá plnou kontrolu – a to ani když jsou na pracovišti. Co ale zaměstnavatel vždycky může kontrolovat, jsou výsledky práce zaměstnanců.

Pokud vaši zaměstnanci pracují z domova a chcete v tom pokračovat ještě nějaký čas kvůli ochraně jejich zdraví, nebo trvale kvůli úsporám, měli byste se v zájmu udržení výkonu držet několika zásad.

6 zásad pro udržení výkonu

  • Soustřeďte se na výsledky a přistupujte ke svým zaměstnancům jako k dodavatelům. Změňte úhel pohledu – u projektanta si kupujete plán, od uklízečky uklidit kanceláře, od zubaře očekáváte spravený zub. Soustřeďte se na otázku, co má být výsledkem práce vašich zaměstnanců.
  • Zvažte – pokud možno rychle – kompetence svých zaměstnanců. Jak jsou na tom s orientací na výsledek? Jsou zodpovědní? Jsou schopní dodržovat termíny? Spolupracují ochotně s ostatními? Umí dobře komunikovat? Pokud ano, máte skoro vyhráno. Zaměstnanci, kteří jen nechodí do práce, ale těší je vidět za sebou výsledek, budou dobře pracovat i na home office.
  • Zrevidujte systém řízení; nastavte strukturu komunikace: porada managementu -> porada týmu -> 1-2-1. Porady týmu organizujte na týdenní bázi, stejně tak kontrolu plnění úkolů na 1-2-1. Využívejte přednostně videokonference, mají blíž k reálné schůzce než telefonování. Meetingy nahrávejte a nahrávky zveřejňujte.
  • Zadávejte podřízeným úkoly jasně a jednoznačně, ověřujte si, že zadání pochopili – na home office je riziko nedorozumění větší, protože chybějí neformálně a spontánně sdílené informace. Dohodněte s podřízenými termíny plnění úkolů a u dlouhodobých úkolů i průběžné termíny. Během individuálních meetingů s podřízenými se soustřeďte na jejich výsledky a pokrok. Ověřujte zpětnou vazbu – potřebujete vědět nejen, že vaši zaměstnanci dosahují výsledků, ale i to, jak spolupracují s ostatními.
  • Zrevidujte procesy, nastavte jasná pravidla spolupráce a komunikace. Využívejte pro komunikaci IT platformy umožňující sdílení, tvorbu skupin a vláken jako jsou Slack, Teams, apod. Sdílejte a evidujte úkoly a jejich plnění na virtuálních nástěnkách jako je např. Trello. Určete hodiny, v nichž mají být zaměstnanci dostupní pro komunikaci s ostatními.
  • Při práci na HO hrozí ztráta napojení na kolegy a synergických efektů při kreativních činnostech. Využijte chaty nebo sociální sítě. Pokud je to možné, zaveďte jeden společný den nebo společné dny, ve kterých budou zaměstnanci přítomni na pracovišti, aby se mohli sladit.

Online kurzy zdarma

Pokud se zajímáte o vedení zaměstnanců v době mimořádných opatření, sledujte naše online kurzy pravidelně na internetu.

Nejbližší online kurz zdarma – na téma Revize ročních cílů  zaměstnanců po pandemii –  je již ve středu 24.6. od 9,00 hod do 10,30 hod.

Pro odkaz na vysílání si napiště na: marie.horakova@mblue.cz

 

Mohlo by vás zajímat

Interim square

Obliba Interim recruiterů roste

Když se řekne Interim manager, první asociace bývá mylně spojována v České republice pouze s krizovým managementem. Skutečnost je ovšem taková, že v současnosti interim manažer bývá najímán do firmy mnohem častěji za…

24.09.2018
Celý článek

Pro firmy

Potřebujete lidi k Vám do firmy? Chcete optimalizovat Vaše HR procesy? Kontaktujte nás, ozveme se vám co nejdříve zpět.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

Pro uchazeče

Hledáte lepší pracovní uplatnění? Chcete, abychom vám dali vědět, až se pro vás vhodná pozice otevře? Nahrajte nám, prosím, váš životopis.

Vložením CV souhlasíte se zpracováním osobních údajů