Nováčci v akci: osvěžte svůj adaptační proces

20.09.2023
novacci long

Dnes se ponoříme do světa onboardingu nových zaměstnanců, kde prvních 14 dní hraje klíčovou roli. Statistiky nás varují – více než polovina firem se potýká s odchody během zkušební doby* a dvě třetiny nových zaměstnanců pociťují, že nenachází realitu, kterou si představovali**. Ale nezoufejte, v tomto článku se dozvíte, jak rozčarování předejít a jak vytvořit atraktivní adaptaci pro nové zaměstnance.

Začátek onboardingu: Už před podpisem pracovní smlouvy

Onboarding nezačíná teprve prvním dnem v práci. Měli byste začít již v okamžiku, kdy nový zaměstnanec přijme pracovní nabídku. Podívejme se, jak se na to připravit:

  • Komunikujte před nástupem: Pozvání na zkušební den, kávu nebo oběd je skvělým způsobem, jak nového zaměstnance natěšit ještě před nástupem. Důležité je, aby byl nový zaměstnanec motivovaný, stále hrozí, že ho během výpovědní lhůty v původním zaměstnání bude někdo ovlivňovat.
  • Připravte kolegy: Sdělte týmu, že přijde nový kolega, jaká bude jeho role a co od něj mohou očekávat.

Naplánujte si koncept: Klíčové prvky onboardingu

Ne všechny pozice vyžadují stejný přístup k onboardingu, ale některé kroky jsou obecně užitečné:

  • Nastavte očekávání: Už na úplném počátku před zahájením náboru si dobře ujasněte kompetence , které od nového zaměstnance očekáváte, a následně ho umístěte správně v organizační struktuře.
  • Stanovte cíle: Vytvořte jasné cíle pro zkušební dobu. Měkké cíle jako dokončení školení nebo úspěšné absolvování testů mohou být stejně důležité jako tvrdé cíle vztažené k pozici.
  • Vyberte “Buddyho”: Vyberte zkušeného a pozitivního kolegu, který nového zaměstnance provede prvními kroky ve firmě. Motivujte ho, finanční nebo nefinanční odměnou, za poskytování podpory nováčkovi. Někdy se místo odměny vyplatí snížit jeho běžné povinností, aby měl prostor se nováčkovi dostatečně věnovat.

Příprava na první den: Malé detaily dělají rozdíl

  • Personalizujte pracovní prostor: Jméno na stolu, propiska nebo hrneček se jménem, vše, co může udělat pracovní prostor více osobním, nového zaměstnance velmi potěší. Připravte mu na stůl všechny pracovní pomůcky, zajistěte funkční notebook, bezpečnostní přístupy, telefon.
  • Plán onboardingu: Připravte zaškolovací plán, ať zaměstnanec hned první den ví, co ho bude čekat. Některé společnosti novým zaměstnancům předkládají seznam lidí, kteří je budou zaškolovat, ale domluvení termínu schůzek nechávají na nich samotných. Přeci jen je první kontakt důležitý, zaklepe na dveře, zvedne telefon, je to osobnější než mít vše zprostředkované přes HR.
  • Team Building: Pokud je to možné, naplánujte nějakou aktivitu na stmelení týmu. Zejména pro generaci Z jsou velmi důležité popracovní aktivity, například s charitativním přesahem. Týmové akce, jako třeba společné sázení stromů, mohou být zábavným způsobem, jak nového zaměstnance integrovat.

První den v práci: Osvědčený postup

  • Představení ostatním: Dejte nováčkovi seznam všech kolegů, jejich kontakty, předejte organigramy. Je vhodné ho osobně provést firmou a představit ve všech odděleních. Seznamte ho s Buddym,  “srdcařem” s pozitivním přístupem.
  • Naplánujte oběd: V den nástupu domluvte celému týmu společný oběd s novým kolegou. To pomáhá rychle vybudovat vztahy a pocit sounáležitosti.
  • Plán vyhodnocení: Nečekejte se zpětnou vazbou až na konec zkušební doby. Podpořte nováčka k otevřené komunikaci a získávejte feedback od všech zainteresovaných stran průběžně. Optimální je vyhodnotit průběh onboardingu hned po prvním měsíci.

Závěrem:

  • Slibujte jen to, co dodržíte.
  • Připravte pro nováčky příručku.
  • Zajistěte, aby se nový zaměstnanec cítil podporován a vítán.

Vytvoření efektivního onboardingu pro nové zaměstnance může pomoci zvýšit jejich spokojenost a snížit fluktuaci. Zároveň posiluje váš tým a přispívá k růstu firmy. Snažte se vytvořit pozitivní zkušenost pro nové zaměstnance od začátku, a tím zabezpečíte lepší výsledky pro vaši organizaci.

*Zdroj: interní výzkum mBlue mezi klienty  ** Zdroj: Forbes

Nechte se inspirovat naším webinářem

Pokud byste rádi si rádi poslechli další rady a tipy od našich odborníků a jejich hostů, podívejte se na záznam z naší inspirativní snídaně. 

Neváhejte se podívat i na další díly snídaní, třeba získáte novou inspiraci pro vaši práci. 

Rádi vám pomůžeme a poradíme ve vaší konkrétní situaci v oblasti. HR, stačí nám napsat na email: tereza.kockova@mblue.cz nebo ludmila.fatkova@mblue.cz

 

Mohlo by vás zajímat

zamesntanci2short

Jak si udržet nejlepší zaměstnance

70% firem letos zaznamenalo zvýšený odchod zaměstnanců. Jedná o následek situace, kdy covid v letech 2020 a 2021 fluktuaci pozastavil, zatímco letos je příležitostí ke změně nepřeberně. Sama příležitost ale…

21.06.2022
Celý článek
Hiring manazer square

Jak si z hiring manažera udělat spojence

Spolupráce mezi oddělením lidských zdrojů (HR) a manažery jednotlivých oddělení je klíčová pro úspěch náboru nových zaměstnanců. Vzájemné porozumění a koordinace jsou nezbytné nejen pro efektivní proces náboru, ale i…

21.06.2023
Celý článek

Pro firmy

Potřebujete lidi k Vám do firmy? Chcete optimalizovat Vaše HR procesy? Kontaktujte nás, ozveme se vám co nejdříve zpět.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

Pro uchazeče

Hledáte lepší pracovní uplatnění? Chcete, abychom vám dali vědět, až se pro vás vhodná pozice otevře? Nahrajte nám, prosím, váš životopis.

Vložením CV souhlasíte se zpracováním osobních údajů