Rodina a kariéra pod jednou střechou

22.05.2024
rodina long 3
Markéta Krása
Markéta Krása Marketing mBlue

S nadcházejícím létem přichází čas, kdy mnoho rodičů řeší, jak skloubit kariéru s péčí o děti během letních prázdnin. České firmy mohou různými způsoby podpořit rodiče, které budou přínosné všechny zúčastněné strany.

Proč je výhodné pro zaměstnavatele vycházet vstříc rodičům?

Podle našeho průzkumu více než polovina zaměstnavatelů běžně umožňuje pracovat z domova, vzít si děti do práce nebo si upravit pracovní úvazek. Management musí překonat stereotyp, který považuje návrat rodičů po mateřské dovolené za komplikaci. Je důležité vnímat rodiče jako aktivní přínos pro firmu, neboť přinášejí mnoho výhod:

  • Udržení talentů a know-how: V dnešní době, kdy je trh práce komplikovaný, je důležité, aby si firmy udržely své talenty. Rodiče přinášejí cenné zkušenosti a dovednosti, které si firma nemůže dovolit ztratit.
  • Rozmanitost v týmech: Návrat rodičů do práce vytváří rozmanitost v týmech. Různé úhly pohledu a zkušenosti vedou k inovativním řešením a lepší spolupráci.
  • Snížení nákladů na nábor: Návrat zaměstnance po mateřské dovolené snižuje náklady na nábor a školení nových zaměstnanců.

Jak to funguje v České republice?

V České republice pracuje jen 20 % rodičů s dětmi do 2 let, což je jedna z nejnižších hodnot v Evropě. Pro srovnání, ve Švédsku pracuje 80 % rodičů dvouletých, ve Francii 60 % a v Německu 50 %. Na druhou stranu, Česká republika vyniká velmi vysokou zaměstnaností rodičů starších dětí. Přes 90 % z nich pracuje, když jejich nejmladší dítě překročí 6 let.

Zkrácené úvazky a flexibilita práce

Zkrácené úvazky tvoří na českém trhu jen 5-6 % pozic, i když poptávka po nich je mnohem vyšší. Zkrácené úvazky jsou ceněny nejen rodiči, ale i lidmi v různých fázích života. Inovativní firmy jako například Vodafone nabízejí zkrácené úvazky na všechny pozice, což vede prokazatelně k vyšší spokojenosti a loajalitě zaměstnanců. Flexibilitu práce neumožňují jen zkrácené úvazky, ale i další modely:

  • Práce z domova: Od doby pandemie se práce z domova stala běžnou a většina firem ji zachovala alespoň v režimu 1-2 dny v týdnu.
  • Dělené směny: Rodiče mohou pracovat například 4 hodiny dopoledne, věnovat se rodině a poté pracovat další 4 hodiny.
  • Zhušťování pracovního týdne: Pracovat 40 hodin ve 4 dnech umožňuje delší víkendy a lepší vyvážení pracovního a osobního života.

Programy péče o děti

Zatímco státní mateřská školka přijímá děti minimálně od dvou, zpravidla až od tří let, do dětské skupiny může rodič umístit už 12měsíční batole. Dětskou skupinu může zřídit i zaměstnavatel v prostorách firmy a usnadnit tak rodičům brzký návrat do zaměstnání. Prostory musí být stavebně přebudovány a rekolaudovány k jinému účelu, což kromě času vyžaduje i určitou finanční investici od zaměstnavatele. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) může poskytnout příspěvek na jedno dítě v dětské skupině až do výše 7 500 Kč měsíčně. Tento příspěvek pomáhá pokrýt část nákladů na provoz a umožňuje rodičům nebo firmě platit přijatelnější školkovné.

Závěr

Podpora rodičů při brzkém návratu do zaměstnání není jen o sociální odpovědnosti, ale také o chytrém podnikatelském rozhodnutí. Flexibilní pracovní podmínky, zkrácené úvazky a dětské skupiny jsou klíčem k udržení talentů a zajištění vysoké spokojenosti zaměstnanců. Firmy, které toto pochopí, budou mít konkurenční výhodu na trhu práce a přispějí k lepší rovnováze mezi pracovním a soukromým životem.

Nechte se inspirovat naším webinářem

Pokud byste rádi si rádi poslechli další rady a tipy od našich odborníků a jejich hostů, podívejte se na záznam z naší inspirativní snídaně.  Neváhejte se podívat i na další díly snídaní, třeba získáte novou inspiraci pro vaši práci. 

Rádi vám pomůžeme a poradíme ve vaší konkrétní situaci v oblasti. HR, stačí nám napsat na email: tereza.silbernaglova@mblue.cz nebo ludmila.fatkova@mblue.cz

 

Mohlo by vás zajímat

offsite square

Zimní offsite 2022

Jak už je v mBlue tradicí, každoročně počátkem roku odjíždí celá firma na dva dny na výjezdní zasedání mimo Prahu. V hotelu Modrá stodola nám management mBlue představil loňské obchodní…

24.01.2022
Celý článek

Pro firmy

Potřebujete lidi k Vám do firmy? Chcete optimalizovat Vaše HR procesy? Kontaktujte nás, ozveme se vám co nejdříve zpět.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

Pro uchazeče

Hledáte lepší pracovní uplatnění? Chcete, abychom vám dali vědět, až se pro vás vhodná pozice otevře? Nahrajte nám, prosím, váš životopis.

Vložením CV souhlasíte se zpracováním osobních údajů