Umělá inteligence v HR

24.05.2023
umela inteligence long

Umělá inteligence (AI) se v posledních letech stala nedílnou součástí mnoha oblastí, a to včetně lidských zdrojů (HR). Přestože se zdá, že AI je novinkou, ve skutečnosti je s námi již desítky let. Všichni ji už roky používáme při vyhledávání na Googlu, v online překladačích, při automatické korekci textu nebo při použití filtru na fotkách v mobilech.

Loni se AI dostala do popředí díky platformě ChatGPT, otevřené verzi umělé inteligence od společnosti OpenAI, která je dostupná zdarma i pro veřejnost. Novinka vyvolala velký rozruch, nadšení, ale i zděšení, protože její texty jsou – eufemisticky řečeno – kreativní. Občas si vymýšlí a pro člověka může někdy být těžké odlišit skutečnost od fikce.

AI je jen algoritmus, záleží, na čem se učí

Rozvoj AI se dramaticky zrychlil a to, co platí dnes, se za týden může změnit. Přestože je umělá inteligence nepochybným milníkem v pokroku jako byl začátek internetu, existují také rizika spojená s jejím využitím. Jako příklad lze uvést případ společnosti Amazon v USA, která před pěti lety využila AI k výběru nejlepších kandidátů, ale systém výrazně upřednostňoval bílé muže. Příčinou bylo strojové učení, které se spoléhalo na historická data, kde se promítly předsudky a nerovnosti z předchozích výběrových řízení. To nám ukazuje, že se na AI nelze vždy spolehnout, protože algoritmus může kopírovat naše lidské chyby.

Správně vyvinutý algoritmus umělé inteligence však dokáže předsudky omezit. Klíčem k úspěchu je jednoduchost používání, které zrychlí práci, pokud se naučíte správně pokládat prompty, tedy zadání. Nečekejte však, že vám umělá inteligence vymyslí strategii, protože naši cílovou skupinu známe nejlépe my sami.

Dvě oblasti využití v HR

Jedno je však jisté – umělá inteligence zefektivní stávající procesy v HR.  Umělou inteligenci lze využít ve dvou hlavních oblastech:

  • v oblasti náboru, například při vyhledávání a komunikaci s kandidáty
  • v oblasti interní komunikace, zejména zahrnuje postupy, zákony a interní směrnice.

Automatizace v oblasti náboru má smysl, pokud musíte ročně zpracovávat desítky inzerátů. Pokud však nabíráte jen jednoho člověka měsíčně, využití AI se pravděpodobně nevyplatí, protože údržba a správa systému mohou zabrat více času než ruční procesy. Umělá inteligence může seřadit podle vhodnosti jednotlivé kandidáty a provádět selekci, ale konečné rozhodnutí by mělo zůstat v rukou člověka.

V současné době se většina procesů v HR stále provádí ručně a s automatizací náboru firmy teprve začínají. Dodavatele je důležité vybírat pečlivě a zjistit si, že má dostupné integrace s jinými nástroji, jako jsou firemní kalendáře, zasílání notifikací, propojení s kariérními stránkami a s pracovními portály. Důležité jsou i zdánlivé drobnosti technického rázu, například mnoho firem má oddělené kariérní stránky od svého webu nebo odesílá e-maily z domény poskytovatelů.

Vývoj AI je překotnější než práce zákonodárců

Budoucnost AI je těžko předvídatelná. Stále se vyvíjí a je otázkou, jak budeme regulovat její využití. V současnosti se v EU také pracuje na legislativním rámci pro AI. Připravovaný zákon o umělé inteligenci spolupracuje s GDPR nařízením a je důležité, aby kandidáti měli povědomí o tom, jak jsou jejich data zpracovávána.

Při volbě AI providera je důležité pečlivě zvážit jeho obchodní podmínky, protože nástroj se učí z osobních dat, která mu poskytneme. Existuje volba mezi vývojem vlastního AI řešení nebo zakoupením hotového produktu. Obecně lze říci, že pro zpracování důvěrných informací (například pracovní postupy a směrnice) je vhodné mít systém vlastní,  pro jazykové modely lze zakoupit hotové AI systémy.

AI zefektivní procesy HR, ale lidský faktor nenahradí

Závěrem lze říci, že umělá inteligence je zde již dlouho a bude nás provázet i v budoucnosti. Je to nástroj, který pomůže zefektivnit procesy v HR, ale nenahradí lidský faktor a strategické rozhodování. Záleží na nás, jak využijeme potenciál umělé inteligence a jak ji využijeme jako pomocníka pro rekrutéry ke zlepšení zlepšila procesů v oblasti lidských zdrojů.

Nechte se inspirovat naším webinářem

Pokud byste rádi dostali tipy na nejčastěji používané nástroje umělé inteligence k tvorbě textu, grafiky a pro automatizaci náborového procesu, podívejte se na záznam z naší přednášky. 

Neváhejte se podívat i na další díly snídaní, třeba získáte novou inspiraci pro vaši práci. Rádi vám pomůžeme a poradíme ve vaší konkrétní situaci, stačí nám napsat na email: tereza.kockova@mblue.cz nebo ludmila.fatkova@mblue.cz

Mohlo by vás zajímat

offsite square

Zimní offsite 2022

Jak už je v mBlue tradicí, každoročně počátkem roku odjíždí celá firma na dva dny na výjezdní zasedání mimo Prahu. V hotelu Modrá stodola nám management mBlue představil loňské obchodní…

24.01.2022
Celý článek
xmas party square

Vánoční večírek 2022

Ve čtvrtek 15. prosince 2022 jsme oslavili letošní nelehký rok s kolegy v mBlue. Večírek jsme pojali nenuceně a rodinně v prostorách našich kanceláří v Nových Butovicích. Party začínala lákavě míchaným…

20.12.2022
Celý článek
Desatero square

Desatero personalisty

Naším posláním je lidi propojovat. V oceánu lidských schopností, zkušeností, talentů a osudů hledáme osobnosti, které budou největším přínosem pro týmy našich firemních zákazníků. V souvislosti s 10. výročím mBlue jsme…

21.12.2021
Celý článek

Pro firmy

Potřebujete lidi k Vám do firmy? Chcete optimalizovat Vaše HR procesy? Kontaktujte nás, ozveme se vám co nejdříve zpět.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

Pro uchazeče

Hledáte lepší pracovní uplatnění? Chcete, abychom vám dali vědět, až se pro vás vhodná pozice otevře? Nahrajte nám, prosím, váš životopis.

Vložením CV souhlasíte se zpracováním osobních údajů