HR výzvy ve stavebnictví

17.08.2021
Staveb long c
Markéta Krása
Markéta Krása Marketing mBlue

Vzhledem k současnému stavebnímu boomu je na trhu nedostatek zkušených stavebních odborníků. Poptávka po zaměstnancích převyšuje nabídku, počet kandidátů klesá, nedaří se je přesvědčit ke změně. Za tím stojí nízká nezaměstnanost kolem 4 %  (za rok 2020, přitom průměr EU byl 6,8 %) a nižší mzdy, které sice loni rostly o 4,4 %, ale stále se ve stavebnictví pohybují o 17 % níže než je mzdový průměr napříč všemi obory. Z toho důvodu se stavební firmy  opět vrací k náboru absolventů stavebních fakult. Ze zkušenosti můžeme potvrdit, že i tady nabídka naráží na často nereálné mzdové požadavky absolventů. Velké stavební společnosti proto přistoupily k mentoringovému programu pro studenty a spolupracují s rektorátem ČVUT. Výhodou je vytvoření si vlastního poolu stážistů, které si můžete do firmy přitáhnout ještě v době než začnou psát diplomku, poznat je a těm nejtalentovanějším nabídnout uplatnění.

Potřebujeme zkušeného za 50 tisíc měsíčně

Nejobtížnější je obsadit pozice, kde potřebujete praxi ideálně kolem 5-10 let, tedy pozice stavebních inženýrů, asset managerů, cost managerů a investičních analytiků. Firmy bojují s  nedostatkem zkušených lidí s akceptovatelnými platovým požadavky v rozpětí 50 až 90 tis. Kč měsíčně. Personalisté jsou konfrontováni i s dalšími požadavky, například služební automobil k pozicím, kde ho k výkonu práce není třeba, čistě jako benefit. Pro kandidáty je mimořádně důležitá značka zaměstnavatele. Snazší to mají v náboru velké zahraniční firmy, u středních a menších společností přetrvává opatrnost, která se projevuje mimo jiné v nabízení pracovních smluv na dobu jednoho roku s následným prodloužením.

Proč je nábor ve stavebnictví odlišný

Na stavbách se zaměstnanci různých firem potkávají, vyměňují si informace o svém zaměstnavateli a budují mu tak jeho image zaměstnavatele. Pro personalistu je nábor stavebních profesí odlišný od ostatních profesí. Nemluvíme zde o náboru dělnických profesí, služby personálních agentur jsou ve stavebnictví využívány zejména na pozice různých specialistů. Stavaři na inzerci příliš nereagují, tím pádem je nábor postaven na osobním oslovování lidí z odborných databází a zejména na osobních kontaktech. Neplatí zde, že čím více agentur, tím více kandidátů, kandidáti se budou opakovat a naopak to působí kontraproduktivně. Budí to dojem zoufalé firmy, pokud kandidáta osloví více headhunterů se stejnou pozicí. Stavební odborníci nebývají často ani na profesních sítích typu Linkedin, nejednou bylo třeba sáhnout k tak zastaralým metodám jako je dopis poštou, pokud znáte jen kandidátovu adresu.

Jaké vyhlídky stavebnictví čekají?

Co se týká trendů v oboru, není žádným překvapením, že výstavba logistických a rezidenčních staveb zažívá boom. Pokles zájmu o kancelářské prostory bude pokračovat i v následujících letech, pronájmy bývají mnoholeté a nelze se z nich lehce vyvázat . Firmy až s odstupem času analyzují, jak velké kancelářské prostory budou v budoucnu potřebovat, když zjistily, že home office vcelku dobře funguje a v nějaké míře už ve firmách zůstane napořád.

Potřebujete s náborem poradit?

Pokud byste se o náborových metodách ve stavebnictví chtěli dozvědět víc, podívejte se záznam z inspirativní snídaně na obdobné téma nebo využijte možnost nezávazné konzultace zdarma. 

V mBlue máme celou řadu odborníků, kteří se na stavebnictví specializují.

Přejeme šťastnou ruku při výběru!

 

 

Mohlo by vás zajímat

diskriminace square

Právní otázky v náboru

Na první pohled se může zdát, že nábor je zákoníkem práce upraven jen lehce a nechává velkou flexibilitu zaměstnavateli. Můžeme si zvolit formu výběrového řízení, zaměstnat nové zaměstnance i bez…

29.08.2022
Celý článek

Pro firmy

Potřebujete lidi k Vám do firmy? Chcete optimalizovat Vaše HR procesy? Kontaktujte nás, ozveme se vám co nejdříve zpět.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

Pro uchazeče

Hledáte lepší pracovní uplatnění? Chcete, abychom vám dali vědět, až se pro vás vhodná pozice otevře? Nahrajte nám, prosím, váš životopis.

Vložením CV souhlasíte se zpracováním osobních údajů