3 rozdíly: recruiter agentury vs. interní HR zaměstnanec

20.06.2018
3 rozdily long
Marie Hořáková
Marie Hořáková HR Advisory Manager

Letos na jaře absolvoval celý team mBlue psychodiagnostické testy společnosti TCC, předního poskytovatele služeb spojených s psychodiagnostikou. Za 20 let působení absolovovalo některý z jejich testů více než 100 tisíc lidí v kancelářských profesích. Výsledky přinesly zajímavé odhalení. Ukazuje se, že průměrný recruiter poradenské společnosti mBlue a průměrný manažer z interního HR jsou z pohledu psychologického profilu ze stejného těsta, ovšem v některých aspektech agenturní recruiter přináší do náborového procesu vysloveně živou vodu.

Největší shoda

Pokud se podíváme na detaily výsledků, zjistíme, že nejpodobnější jsou si interní HR zaměstnanci a externí konzultanti ve způsobu rozhodování, prioritách a strategiích jednání.

Obě skupiny jsou orientované na lidi, na dobré vztahy a na spolupráci, obě skupiny berou v potaz potřeby okolí, atmosféru a upřednostňují empatii před tvrdým sebeprosazováním. Obě skupiny jsou velmi přizpůsobivé a zohledňují kontext a stávající situaci.

Největší rozdíly

Nejméně podobní jsou si konzultanti mBlue a interní zaměstnanci HR v oblasti dynamiky, aktivity a kreativity. Celkové výsledky osobnostních testů interních zaměstnanců HR ovlivňují výsledky korporátních HR specialistů.

Dynamika práce v personální agentuře se od korporací liší: od konzultantů se očekává rychlá reakce na potřeby klientů, schopnost rychle navázat kontakt s klienty i kandidáty a proaktivita v navazování obchodních vztahů. Také tím, že se agentura potkává se širokým záběrem klientů, má lepší šance zachytit nové trendy, což agenturnímu recruiterovi zvyšuje schopnost přesvědčit uchazeče. Projevuje se u něj i jistý nadhled a orientace na celek daný šířkou zkušeností. Aby byl konzultant úspěšný, musí najít rychle vhodnou odpověď na klientovy potřeby. Naproti tomu korporátní HR funguje obvykle ve striktně definovaném prostředí, s ročními plány a budgety.

Úspěšná strategie pro konzultanty je tedy spíše sprint, zatímco pro korporátní HR je to maraton.

Pokud jde o ostatní subtesty, platí, co bylo řečeno na začátku: osoba v interním HR a osoba v mBlue agentuře si jsou podobné, tudíž si navzájem spolu dobře rozumí, což je dáno faktem, že obě pracovní pozice vyžadují osobnostně podobné typy zaměstnanců.

mBlue nabízí zdarma firemním zákazníkům poradenství v oblasti lidských zdrojů. Zaměřujeme se především na oblast náboru zaměstnanců, HR procesů a HR informačních systémů.

Úvodní konzultace je zcela zdarma.

Mohlo by vás zajímat

diskriminace square

Právní otázky v náboru

Na první pohled se může zdát, že nábor je zákoníkem práce upraven jen lehce a nechává velkou flexibilitu zaměstnavateli. Můžeme si zvolit formu výběrového řízení, zaměstnat nové zaměstnance i bez…

29.08.2022
Celý článek
nabor inzerat square B

Poutavý náborový inzerát

Mít kvalitně napsaný náborový inzerát se rozhodně vyplatí. Zejména v dnešní době. Spousta lidí novou práci aktivně nehledá, ale ze zvědavosti se sem tam podívají na pracovní příležitosti, které jsou…

07.09.2021
Celý článek

Pro firmy

Potřebujete lidi k Vám do firmy? Chcete optimalizovat Vaše HR procesy? Kontaktujte nás, ozveme se vám co nejdříve zpět.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

Pro uchazeče

Hledáte lepší pracovní uplatnění? Chcete, abychom vám dali vědět, až se pro vás vhodná pozice otevře? Nahrajte nám, prosím, váš životopis.

Vložením CV souhlasíte se zpracováním osobních údajů