5 nejčastějších hříchů výběrového řízení

28.03.2022
5 hrichu long
Sabina Šmolíková
Sabina Šmolíková HR Partner

Jako HR partner působím jako takový „prostředník“ mezi zaměstnavatelem a kandidátem. Doby, kdy kandidátů byl dostatek a zaměstnavatel si mohl týdny vybírat nejideálnějšího zaměstnance, jsou již dávno pryč. Dnes je to kandidát, který si vybírá, kterou nabídku přijme. Vidím, kvůli čemu firmy často zbytečně přicházejí o kvalitní a šikovné kandidáty.

Podívejte se se mnou na seznam nejpalčivějších hříchů:

1. hřích – Pomalá reakce

Když už máme to štěstí, že se nám vhodný kandidát přihlásí na pracovní inzerát, bývá je to právě ve chvíli, kdy změnu zvažuje. To znamená, že nedostal slíbené odměny či zvýšení platu, naštval ho nadřízený nebo jen cítí, že potřebuje změnu. Pokud ovšem kandidátovi zavoláme po třech týdnech, situace už může být úplně jiná. Buď se mu do změny už tolik nebude chtít nebo v tom horším případě již přijal jinou nabídku a těší se do nové práce. Doba je dnes opravdu turbulentní a dávno to neplatí pouze pro IT sektor.

S tímto také souvisí délka výběrového řízení celkově. Z praxe víme, že pokud se náborový proces táhne a trvá mnohdy i měsíce, pravděpodobnost akceptování nabídky prudce klesá. Kandidát začne váhat, jak to v dané firmě asi běžně funguje, když se náborový proces tak protahuje. Zrychleme tedy nábor, jak jen to je možné. Určitě nám to přinese ovoce a také šikovné kandidáty.

2. hřích – Podcenění zpětné vazby

Často se setkáváme s tím, že zaměstnavatelé buď zpětnou vazbu po pracovním pohovoru nedávají vůbec, nebo velice obecně. V takovém případě kandidát neví, kde se to nesetkalo, na čem by mohl zapracovat nebo co se pro příště naučit.

Doporučujeme tedy kandidátovi zpětnou vazbu sdělit vždy po telefonu a využít potenciál hovoru k tomu, abychom se ho zeptali, jaký měl z výběrového řízení a celkově z naší firmy dojem on. Zpětná vazba od kandidáta nám totiž pomůže zlepšovat náš náborový proces, abychom nepřicházeli o kvalitní kandidáty, o které máme zájem.

3. hřích – Kandidát ve vzduchoprázdnu

Průběh náborového procesu může být narušen nějakou nečekanou událostí. Klíčová osoba, která u pracovních pohovorů musí být, může například onemocnět, musí si vzít dovolenou nebo být v karanténě. Pokud taková situace nastane, je potřeba nenechat kandidáta ve vzduchoprázdnu.

Nejenže je třeba kandidátovi dát vědět o důvodech protažení výběrového řízení, ale ideálně využít tento telefonát i k tomu, abychom ověřili, zda se jeho situace na pracovním trhu nezměnila. Pokud by totiž v mezidobí očekával nabídku od jiného zaměstnavatele, teď je ten čas, kdy se můžete domluvit na odložení jeho rozhodnutí do jiné firmy nastoupit.

4. hřích – Nepřipravit se na protinabídku

Pokud už vše dobře dopadlo, kandidát přijal naši pracovní nabídku a podpis pracovní smlouvy je na spadnutí, nesmíme usnout na vavřínech. Skoro v polovině případů se setkáváme s tím, že kandidát dá u svého zaměstnavatele výpověď a obdrží Counter Offer, tzv. protinabídku, kterou si ho chce současný zaměstnavatel ve firmě udržet. Zavolejte proto kandidátovi, zjistěte, jak podání výpovědi proběhlo, jak na výpověď nadřízený zareagoval a zda k protinabídce došlo. Ideální je téma protinabídky otevřít už při akceptaci nabídky, kandidát pak bude připraven a vy seberete stávajícímu zaměstnavateli vítr z plachet.

Pokud vše proběhlo hladce a kandidát se k nám už těší, je potřeba mu ukázat, že se těšíme také my na něj.  Není nic lepšího než pozvat našeho budoucího nováčka před nástupem na vánoční večírek, oslavy narozenin nebo společný oběd.  Upevníme tím jeho loajalitu, ale zároveň zrychlíme adaptaci.

5. hřích – Nedržet slovo

Jak již bylo zmíněno výše, dnes již není doba taková, že by si zaměstnavatel mohl týdny vybírat toho nejvhodnějšího člověka. Situace je spíše opačná. Přistupujte ke kandidátům jako k sobě rovným a dodržujte slíbený časový harmonogram výběrového řízení. Pokud kandidátovi řekneme, že se mu ozveme v pátek, tak mu v pátek opravdu zavolejte.

 

Potřebujete poradit?

To, jak  firma vystupujeme v průběhu výběrového řízení, tvoří náš HR Marketing a buduje vnímání značky zaměstnavatele na trhu práce. Pokud vás zajímá detailnější rozebrání 5 hříchů, podívejte se na záznam inspirativní snídaně. Nabízíme také možnost konzultace zdarma. Pošlete nám na sebe kontakt, ozveme se vám zpět.

 

Mohlo by vás zajímat

Desatero square

Desatero personalisty

Naším posláním je lidi propojovat. V oceánu lidských schopností, zkušeností, talentů a osudů hledáme osobnosti, které budou největším přínosem pro týmy našich firemních zákazníků. V souvislosti s 10. výročím mBlue jsme…

21.12.2021
Celý článek
offsite square

Zimní offsite 2022

Jak už je v mBlue tradicí, každoročně počátkem roku odjíždí celá firma na dva dny na výjezdní zasedání mimo Prahu. V hotelu Modrá stodola nám management mBlue představil loňské obchodní…

24.01.2022
Celý článek

Pro firmy

Potřebujete lidi k Vám do firmy? Chcete optimalizovat Vaše HR procesy? Kontaktujte nás, ozveme se vám co nejdříve zpět.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

Pro uchazeče

Hledáte lepší pracovní uplatnění? Chcete, abychom vám dali vědět, až se pro vás vhodná pozice otevře? Nahrajte nám, prosím, váš životopis.

Vložením CV souhlasíte se zpracováním osobních údajů