AI jako Game Changer v HR

25.04.2024
ai long
Markéta Krása
Markéta Krása Marketing mBlue

Umělá inteligence je dnes nástrojem, který změnil pravidla hry a překreslil dynamiku pracovního trhu. Podle našeho průzkumu 30 % firem přiznává, že AI již alespoň částečně integrovaly do svých HR procesů. Pojďme se společně podívat, jak dnes AI mění nábor, školení a rozvoj zaměstnanců.

Například společnost Notino, přední prodejce s kosmetikou, se stal průkopníkem AI v HR v České republice. S více než 2600 zaměstnanci a ročním náborem kolem 700 lidí Notino potřebovalo investovat do moderních technologií pro nábor a rozvoj zaměstnanců. Před pouhými dvěma lety se společnost potýkala s extrémní fluktuací přesahující 50 % a hledala efektivní způsob, jak nejen zvýšit produktivitu, ale zejména zlepšit kvalitu pracovních sil. Rozhodli se investovat do vývoje platformy Talent Pilot, která umožňuje diagnostiku osobnosti, pracovních preferencí a testování kompetencí s využitím umělé inteligence. Tato platforma není pouze nástrojem pro nábor, ale slouží i pro následný rozvoj zaměstnanců.

Podle Jana Hubinského, Head of Talent Acquistions v Notino, Talent Pilot pracuje jako spolehlivý poradní hlas, který pomáhá HR oddělení eliminovat možnost chybné interpretace psychologických testů. Nejdříve provede komplexní testování celého týmu, do kterého se nový zaměstnanec má zapojit, a mezi kandidáty vybírá toho, který nejen zapadá kulturně, hodnotově a je naladěn na dynamický růst společnosti, ale i perfektně ladí s týmem jako chybějící střípek do mozaiky.

Jan Hubinský přiznává, že implementace AI nástroje v HR má samozřejmě i svoje stinné stránky. Ze začátku bylo náročné překonat předsudky lidí a přesvědčit je, že AI je důvěryhodným poradním hlasem pro jejich rozhodnutí. Navíc vývoj a implementace AI technologií není levnou záležitostí, což může mnoho firem odrazovat od jejich využití.

Jak tedy s AI začít, pokud jste úplně na začátku?

Důležité je začít přemýšlet o tom, jak si práci můžete zefektivnit a které opakující procesy můžete automatizovat. Většina firem AI v HR testuje v těchto základních oblastech:

  • Onboarding a školení:
    • Konkrétní nástroje jako Decktopus a Loom jsou skvělými pomocníky při onboardingu a školení nových zaměstnanců. Decktopus generuje prezentace podle potřeb a Loom umožňuje snadné nahrávání a sdílení školení prostřednictvím obrazovky.
    • Tip: Pro efektivní onboarding zvažte využití interního chatbota, který odpovídá na časté otázky a usnadní novým zaměstnancům orientaci.
  • Zaměstnanecká spokojenost:
    • Například Arnold od LMC pracuje jako chatbot za účelem sběru zpětné vazby od zaměstnanců, což pomáhá identifikovat klíčové oblasti pro zlepšení a posílení zaměstnanecké spokojenosti.
  • Nábor a výběr zaměstnanců:
    • AI nástroje jako ChatGPT mohou pomoci s tvorbou inzerátů, přípravou otázek pro pohovory a dokonce i s analýzou pohovorů. Talent Pilot zase slouží jako psychodiagnostický nástroj s AI vyhodnocením.
    • Tip: Vyzkoušejte Whisper k nahrávání pohovorů a následnému vytváření záznamů k nahrání do vašich CRM systémů.
  • Analytika, data a administrativa:
    • Integrace AI do aplikací jako Excel může výrazně zjednodušit analytické procesy a administrativní úkoly v HR, stačí nahrát data a zadat příkaz, co chcete z nich vidět za výsledek.
    • Tip: Vyzkoušejte MS Copilot ve vyšší verzi, které nabízí šifrování a ochranu vašich citlivých firemních dat

 

Před implementací zapojte právní oddělení

Evropský parlament nově schválil tzv. akt o umělé inteligenci (AI EU Act). Cílem navrhovaného nařízení je zajistit, aby systémy umělé inteligence, které budou uváděny na evropský trh a používány v EU, byly bezpečné a respektovaly základní práva občanů. Pro firmy je důležité si uvědomit, že mnoho AI platforem poskytuje data třetím stranám, které pro ně algoritmy zpracovávají. Při využívání bezplatných verzí nástrojů umělé inteligence (například ChatGPT) není vhodné nahrávat jakákoli osobní data nebo citlivé firemní informace. Pro zpracování firemních údajů je vždy nutné používat nejvyšší verze zpoplatněných služeb a předem si ověřit, že systémy nabízejí jejich anonymizaci a šifrovaný přenos dat.

 

Nechte se inspirovat naším webinářem

Pokud byste rádi si rádi poslechli další rady a tipy od našich odborníků a jejich hostů, podívejte se na záznam z naší inspirativní snídaně.  Příště se potkáme zase za měsíc, kde se budeme věnovat tématu zapojení rodičů do pracovní procesu. Odkaz na příští snídani na téma Rodina a kariéra pod jednou střechou (22.5.2024 od 9 hod.) obdržíte pro rychlé a bezplatné registraci:  REGISTRACE

Neváhejte se podívat i na další díly snídaní, třeba získáte novou inspiraci pro vaši práci. 

Rádi vám pomůžeme a poradíme ve vaší konkrétní situaci v oblasti. HR, stačí nám napsat na email: tereza.silbernaglova@mblue.cz nebo ludmila.fatkova@mblue.cz

Mohlo by vás zajímat

diskriminace square

Právní otázky v náboru

Na první pohled se může zdát, že nábor je zákoníkem práce upraven jen lehce a nechává velkou flexibilitu zaměstnavateli. Můžeme si zvolit formu výběrového řízení, zaměstnat nové zaměstnance i bez…

29.08.2022
Celý článek

Pro firmy

Potřebujete lidi k Vám do firmy? Chcete optimalizovat Vaše HR procesy? Kontaktujte nás, ozveme se vám co nejdříve zpět.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

Pro uchazeče

Hledáte lepší pracovní uplatnění? Chcete, abychom vám dali vědět, až se pro vás vhodná pozice otevře? Nahrajte nám, prosím, váš životopis.

Vložením CV souhlasíte se zpracováním osobních údajů