Nebojte se opustit „zlatou klec“!

15.03.2018
Blog zlata klec
Veronika Mazancová Head of HR Partners

Roky jste si tvrdě budovali svoji kariéru, dostali jste v rámci velké mezinárodní korporace na velmi dobře placenou manažerskou pozici, ale jak čas běží, máte sice dobré finanční ohodnocení, funkční tým, už Vás nic nepřekvapí a vlastně už nemáte kam dál růst a co se učit? Frustrace a nespokojenost narůstá a uvědomujete si, že byste tuto situaci měli řešit, protože pak už může být pozdě. Na druhou stranu opouštět „zlatou klec“ se Vám nechce a bojíte se, zda po mnoha letech v jedné firmě budete dostatečně konkurenceschopní získat atraktivní práci?

V mBlue se s takovými uchazeči setkáváme poměrně často. Každý z nich je jiný, ale jejich situace a možná řešení se zase tolik neodlišují. Veronika Mazancová, seniorní konzultant působící v mBlue na pozici Key Account Director, která mnoha vrcholovým manažerům pomohla ve směrování jejich další kariéry, se domnívá: „ Zlatá klec je velmi nebezpečná tím, že se může stát, že ztratíte svou hodnotu na trhu. Člověk vlastně zakrňuje. Takže jít na trh je dobré i tím, že zjistíte svou cenu, co umíte/neumíte. Teď je pro to správný čas. Firmy rostou, zakládají nová zastoupení, staví nová oddělení či pobočky a hledají zkušené manažery pro jejich řízení. Pokud stále váháte a nevíte, zda stojí za to „ do toho praštit“, je přínosné si uvědomit, že vlastně nejde o nic menšího než o Váš život. V práci trávíme více než 1/3 svého jediného života.“

Ve spolupráci s Tiborem, manažerem SW vývoje v nadnárodní firmě, se kterým Veronika nedávno řešila směrování jeho další kariéry, připravila tento jednoduchý přehled možných doporučení:

ROZHODNUTÍ: nebojte se vykročit mimo Vaší komfortní zónu

Naopak: užijte si to. Každá změna je krok do neznáma a přináší smíšené pocity. Ale jak říká Tibor, jeden z klientů Veroniky, změna je riskantní jen krátkodobě. Dlouhouhobě se změna vyplatí, a to dokonce i když šlápněte vedle a na „první pokus“ vyberete roli a společnost, kde si to úplně „nesedlo“. Trh je teď tak hladový, že další nabídka přijde velmi rychle. Tedy: jděte do toho, protože vše dobré v našem životě vždy vyžaduje úsilí a určitou míru diskomfortu.

INFORMACE: zjistěte si, jak vypadá aktuální trh práce

Nelimitujte se při hledání nové profesní příležitosti. Nastavte si filtry hledání velmi volně, ať se k Vám dostane co nejvíce příležitostí. A při diskuzi s headhunutery, na pohovorech, při pracovních obědech nebo na pivu s bývalým kolegou či při zpracovávání case studies následně šíři korigujte a využijte tyto možnosti k ujasnění si, co je pro vás to pravé. Skládejte informace od všech, kteří se na trhu práce pohybují denně (headhunteři, personalisté) a ptejte si jich, jak Vás vnímají a jaké možnosti pro Vás vidí. Vybírejte a rozhodujte se. K dobré volbě potřebujete hodně informací.

FINANCE: není to jen o penězích, že?

Finance jsou často tím největším pozlátkem pomyslné „zlaté klece“. Ale je pro vás vaše finanční ohodnocení KLÍČOVÉ při výběru nové profesní výzvy? Pokud ne – a to je velmi časté – poskládejte si jednotlivé parametry nové role tak, abyste věděli, co je to nejdůležitější: vedení lidí, nové technologie, mezinárodní přesah, omezení cestování kvůli rodině, jiný šéf, změna oboru, jiná firemní kultura…a zjistíte, že finance jsou často až na chvostu. “Byl jsem připraven jít až o 15% níže se svými financemi”, říká Tibor: „ale nakonec to ani nebylo třeba, protože trh aktuálně manažerským přestupům nahrává. Práce je dost.”

KLID: dopřejte si sabbatical, tedy neplacené několikaměsíční volno

Potřebujete změnu, ale nevíte jakou a ocenili byste čas o tom popřemýšlet? Mnoho nejen mezinárodních firem takový benefit umožňuje. Pokud můžete, odjeďte načerpat síly, inspiraci a hlavně, utřídit si myšlenky a představu o tom, jak se bude dále Váš profesní život ubírat. A ano, spousta manažerů, především na západ od nás takto načerpává síly i s rodinou. Žijete proto, abyste pracovali nebo pracujete proto, abyste mohli žít?

NENÍ CO ZTRATIT: nebojte se zariskovat

Aktuální nezaměstnanost 3,7%, tedy 2. nejnižší v EU, vám opravdu hraje do karet! Jak v rámci České republiky, tak v rámci EU je situace pro nové příležitosti více než příznivá. Mrkněte na Linkedin nebo Indeed.com a přesvědčete se sami. A pokud změna zaměstnaní napoprvé nevyjde, tak využijte 6-měsíční zkušební dobu a dál korigujte svůj další kurz. Tibor opět kvituje, že jeho první nová role po 10 letech na manažerské roli v mezinárodní korporaci nebyla správná volba, ale cíleně ho posunula dál správným směrem. Chyby děláme všichni. Dovolte si to. Důležité je ujasnit si, co chcete a pokud nevíte, začněte tím, co určitě nechcete. Tak se vám snadněji vykrystalizuje představa o práci, kterou hledáte. Headhunteři, stejně jako job portály, nabízí stovky manažerských rolí. Stačí si jen vybrat.

Pro klienty, kteří zvažují změnu kariéry, nabízíme možnost konzultace a poradenství. Ujasníte si budoucí směřování v profesní kariéře, pomůžeme v přípravě na konkrétní výběrová řízení a  ve vyjednávání o mzdě a dalších podmínkách.

NABÍZÍME MONITORING TRHU

„Lidi nezajímají nerelevantními pracovní nabídky. Právě pro ně jsme zřídili službu mProfil. Do mProfilu si definují, jaká pracovní nabídka je pro ně atraktivní: v jaké oblasti, za jakou odměnu a mohou uvést všechny detaily své vysněné pozice. U manažerských pozic platí více než kde jinde, že období “ticha” se střídá s časem, kdy se objeví několik nabídek najednou. Je dobré si trh nechat hlídat. Na rozdíl od pracovních serverů Vám od mBlue přijde jen nabídka, která Vaše požadavky splňuje,“ říká Milan Mahovský, jednatel mBlue.

Vyzkoušejte mProfil i vy a zadejte si parametry Vaší vysněné práce.

Mohlo by vás zajímat

co vadi 4ku3

Co vadí ajťákům na headhunterech?

Do příchodu pandemie poptávka po uchazečích výrazně převyšovala nabídku. V oblasti IT se dá očekávat, že poptávka nazdory nouzovému stavu bude stále sílit, mnoho firem bude nuceno ke svému přežití…

03.03.2020
Celý článek
desatero uchazece

Desatero kandidáta

V souvislosti s 10letým výročím mBlue jsme pro všechny, kteří si pohrávají s myšlenkou změny zaměstnání, připravili kandidátské desatero. Deset rad od našich zkušených HR partnerů, jak proplout výběrovým řízením…

03.02.2022
Celý článek

Pro firmy

Potřebujete lidi k Vám do firmy? Chcete optimalizovat Vaše HR procesy? Kontaktujte nás, ozveme se vám co nejdříve zpět.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

Pro uchazeče

Hledáte lepší pracovní uplatnění? Chcete, abychom vám dali vědět, až se pro vás vhodná pozice otevře? Nahrajte nám, prosím, váš životopis.

Vložením CV souhlasíte se zpracováním osobních údajů