HR trendy pro rok 2025

16.10.2024
trends long
Markéta Krása
Markéta Krása Marketing Manager

Svět HR prochází dynamickými změnami, a pokud chcete zůstat na vrcholu, je nezbytné sledovat, co přinese blízká budoucnost. Tři klíčové trendy, které budou v roce 2025 vystupovat do popředí, jsou ESG směrnice, pokračující digitalizace a nové formy benefitů pro zaměstnance. Pojďme si je podrobně rozebrat.


ESG směrnice: Diverzita, inkluze a transparentnost

Evropská směrnice ESG (Environmental, Social, Governance) bude od roku 2025 povinná pro firmy nad 500 zaměstnanců a od roku 2026 i pro společnosti s více než 250 zaměstnanci. Co to bude znamenat pro HR?

Diverzita a inkluze – ESG klade důraz na rovné příležitosti a transparentnost, což znamená, že firmy budou muset zavést jasné interní směrnice pro zajištění antidiskriminačních opatření. Tyto směrnice již existují, ale nyní budou povinné a budou vyžadovat důkladnější měření, např. platových rozdílů mezi muži a ženami či rozdílů v odměňování na různých pozicích.

Sledování a reportování – Další výzvou bude povinnost sledovat energetickou zátěž, pracovní úrazy, zaměstnaneckou spokojenost a vzdělávání. Reportování těchto oblastí však nemusí být jen nutným zlem. Naopak, zkuste k nim přistupovat jako k příležitosti, jak přesvědčit management, vylepšit firemní procesy a zlepšit firemní kulturu.


Digitalizace HR: Příchod chytrých aplikací

Je čas přestat odkládat modernizaci a digitalizaci administrativních procesů. V HR se stala umělá inteligence nepostradatelným pomocníkem.

Digitalizace pomůže HR zejména v administrativě, ale kde začít? Oblastí pro automatizaci je v HR hodně – ať už mluvíme o procesu performance managementu (hodnocení, rozvoj a odměňování zaměstnanců), schvalování dovolených nebo zavedení digitálního podepisování dokumentů. Nástroje jako Microsoft Power Apps jsou úplně ideální pro lidi v HR, kteří neumějí programovat, ale potřebují si snadno a bez dlouhého učení vytvořit aplikaci pro nějakou HR oblast. Aplikace jako ZealiD od Googlu zvládnou digitální podepisování dokumentů a Co-pilot na platformě GPT může být nově implementován do Outlooku a vytvářet taková kouzla jako rychlé shrnutí dlouhého e-mailu nebo seřazení prioritních zpráv po návratu z dovolené.

Digitalizace ale není jen o nástrojích, je to otázka změny firemní kultury. Zaměstnanci musí být zvědaví a chtít zkoušet nové věci, cítit přínos. Každý chce mít administrativu rychle hotovou, a je důležité zaměstnancům umožnit věnovat se oblastem, na kterých skutečně záleží.


Nové benefity: Flexibilita a finanční stabilita

Absolutní prioritou je dnes flexibilita. Až 82 % nových zaměstnanců se na pohovoru zajímá o to, zda firma nabízí možnost práce z home officu, flexibilní začátek nebo konec pracovní doby, či možnost zkráceného úvazku. Pro ty, kteří tuto možnost nemají (např. zaměstnanci ve výrobě, logistice, zdravotnictví), jsou naopak klíčové benefity jako dovolená navíc či sick days.

Dalším trendem je rostoucí popularita spoření s příspěvkem zaměstnavatele (DIP) nebo firemní akcie. Tyto benefity pomáhají zaměstnancům s budováním finanční stability a vytvářejí pevnější pouto mezi zaměstnancem a firmou.

Benefity budoucnosti? Zamyslete se nad možností zavést čtyřdenní pracovní týden nebo neomezenou dovolenou. Co takhle green benefity – například příspěvek na elektrokolo nebo možnost si v práci dobít elektromobil?


Nechte se inspirovat naším webinářem

Pokud byste rádi si rádi poslechli další rady a tipy od našich odborníků a jejich hostů, podívejte se na záznam z naší inspirativní snídaně.  Neváhejte se podívat i na další díly snídaní, třeba získáte novou inspiraci pro vaši práci. Rádi vám pomůžeme a poradíme ve vaší konkrétní situaci v oblasti. HR, stačí nám napsat na email: tereza.silbernaglova@mblue.cz nebo ludmila.fatkova@mblue.cz

 


Nenechte si ujít další setkání v listopadu

Pokud vás zajímá, Jak můžete umělou inteligenci začlenit do psychodiagnostiky a dalších procesů, neváhejte se zúčastnit naší inspirativní snídaně 13. listopadu!

Registrace je snadná a rychlá. Těšíme se na vás!

Mohlo by vás zajímat

offsite square

Zimní offsite 2022

Jak už je v mBlue tradicí, každoročně počátkem roku odjíždí celá firma na dva dny na výjezdní zasedání mimo Prahu. V hotelu Modrá stodola nám management mBlue představil loňské obchodní…

24.01.2022
Celý článek
umela inteligence square

Umělá inteligence v HR

Umělá inteligence (AI) se v posledních letech stala nedílnou součástí mnoha oblastí, a to včetně lidských zdrojů (HR). Přestože se zdá, že AI je novinkou, ve skutečnosti je s námi…

24.05.2023
Celý článek

Pro firmy

Potřebujete lidi k Vám do firmy? Chcete optimalizovat Vaše HR procesy? Kontaktujte nás, ozveme se vám co nejdříve zpět.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

Pro uchazeče

Hledáte lepší pracovní uplatnění? Chcete, abychom vám dali vědět, až se pro vás vhodná pozice otevře? Nahrajte nám, prosím, váš životopis.

Vložením CV souhlasíte se zpracováním osobních údajů