Jak se nezbláznit na Home Office

03.03.2021
homeoffice long fin
Marie Hořáková
Marie Hořáková HR Advisory Manager

Jako psycholog bych vám poradila několik jednoduchých opatření.

Pořiďte si kvalitní židli…

… a zorganizujte si pracovní kout, nebo koutek, ideálně pracovnu (jestli na ni máte prostor). Důležitý je dostatečně velký stůl s vhodnou výškou a kvalitní osvětlení. Pokud si vhodně neuspořádáte pracovní prostředí, rychle se unavíte. Postel není vhodný pracovní kout – mohli byste si vypěstovat problémy s usínáním. Jestli má vaše domácí „kancelář“ dveře, které lze zavřít, udělejte to. Izolujete se tak od zbytku domácnosti a budete méně vyrušováni svým okolím (tedy pokud nemáte kočku, která zavřené dveře nesnáší…).

Vyzkoušejte nové aplikace…

… a zjistěte, co vám usnadní život. Používejte online plánovače a kalendáře. Evidujte si úkoly např. v Trellu, usnadníte tím život i šéfovi a kolegům. Seznamte se důkladně s MS Teams nebo Slack; možná vás překvapí, kolik toho umějí. Neobvolávejte kolegy každého zvlášť, využívejte raději online meetingy a chaty.

Vyčleňte si čas na práci…

… a vybudujte si rutinu. Oddělte si čas na práci a čas na to, kdy jste doma „doma“. Rutina uklidňuje a pomůže vašemu okolí, zejména dětem, pochopit, že z domova pracujete. Nečekejte, že okolí „samo“ pochopí, že vás nemá rušit. Informujte protějšek a děti, kdy nemáte být vyrušováni (porady apod.), nejlépe tak, že časy vyvěsíte písemně – nebudete je muset neustále znovu připomínat. A naopak: klid na práci dopřejte i svému protějšku.  Není rozumné pokoušet se pracovat v místnosti, kde někdo jiný sleduje televizi, cvičí apod. V pracovní době se vyhýbejte sociálním sítím a vypínejte je (nebo vypněte aspoň zvuk upozornění).

Zanedbávejte domácnost…

… a v době, kdy pracujete na home office, pracujte. Nemyjte nádobí, nežehlete, neluxujte. Teď jste v práci. Pokud pro rodinu vaříte, vařte večer a oběd ohřejte v mikrovlnce. Uvařit svíčkovou během polední pauzy nestihnete a pauzu si líp užijete povídáním s dětmi u jídla. Ostatně jestli máte doma děti, stejně uklizeno nevydrží dlouho a návštěvy teď moc často nehrozí, že?

Zanedbávejte domácí výuku dětí

Ne, nechybí tam předpona. Čtete správně, zanedbávejte domácí výuku dětí. Zvažujte, co je opravdu důležité. Prvňáček se musí naučit číst, bez toho by se nemohl dát vzdělávat. Jestli pochopí sčítání přes desítku teď, nebo až za měsíc, není důležité. Pár špatných známek během COVIDu dětem kariéru nezničí. Podstatné je, aby děti pochopily, že vzdělání je jejich „práce“, které se mají pravidelně věnovat. Podporujte jejich zvídavost. Stáhněte výukové aplikace (děti je milují), pořiďte elektronické knížky s kouzelnou elektronickou tužkou (ty děti milují taky) a na procházce se psem nebo u oběda si s dětmi povídejte o tom, co se naučily, co je zajímá, čemu nerozumí.

Pečujte o svůj mozek

Dělejte si přestávky. Na vysoké škole mi nejlíp šlo učení na zkoušky, když jsem se 50 minut učila a pak si skočila na chodbu na cigárko. Jelikož už dvacet let nekouřím, nezbývá mi než cvičit protahovací cviky, chodit na terasu, muchlat kočku (zatím neprotestuje). Nepřetržité sezení před počítačem vás rychle unaví. Nezapomínejte na pitný režim. Bez dostatku tekutin nebude vaše tělo ani váš mozek dobře fungovat. (Ne, káva 5x denně není pitný režim!). Větrejte; mozek potřebuje i kyslík.

Pečujte o sebe

Po pár měsících na home office jsem zjistila, že oblečení moc neřeším a když zaspím na poradu, češu se jen zepředu, protože pro online kameru to stačí. Pak jsem si vzpomněla na radu zkušené lektorky z koučovacího kurzu: „když koučuju online, oblékám se jako do práce, protože klient si nezaslouží koukat na polednici“. Od té doby mám pyžámkové dny jen o víkendu. Oblečení ovlivňuje naše chování. Nedoporučuje se pracovat v pyžamu, protože to svádí k pomalému pracovnímu tempu.

Pomáhejte a říkejte si o pomoc

Povzbuzujte a podporujte lidi kolem sebe. I když je vám samotným těžko, dělejte to.  Nic tak člověku nepomůže, jako pomáhat. Pokud se soustředíme sami na sebe, pocit štěstí se nám vzdaluje. Čistota je půl zdraví a zájem o druhé půl štěstí. Jestli mi nevěříte, přečtěte si Viktora Frankla.

Vytvářejte sítě vzájemné pomoci (pomůže vám to udržovat smysluplné kontakty s lidmi, které vám možná na HO chybí). Pokud máte pocit, že vám práce přerůstá přes hlavu, požádejte o pomoc. Lidé jsou většinou velmi ochotní, jen sami od sebe nepoznají, že pomoc potřebujete.

Pokud cítíte paniku, nezvladatelnou úzkost, máte deprese… prostě ztrácíte půdu pod nohama, nestyďte se zavolat odborníkovi. Třeba mně, číslo je na stránkách mBlue.

Pěstujte si „anti-fragile personality“

Anti-fragile osobnost mění bláto na zlato. Antifragile jsou Italové, kteří při lockdownu zpívali na balkonech zdravotníkům, nebo dobrovolníci, kteří rozvážejí vakcíny. Antifragile byl Jiří Stránský, který dokázal proměnit komunistický lágr na literaturu, i Viktor Frankl, který přežil Osvětim, kde na pomoc spoluvězňům využíval myšlenky, z nichž později vznikla jeho logoterapie. My lidé máme neuvěřitelnou schopnost adaptace. Ti nejlepší z nás se nejen adaptují, ale i lidsky rostou. Změňte úhel pohledu. Co mi současná situace dává? Jaký potenciál vývoje a růstu přináší?

 

Potřebujete poradit?

Pokud se chcete k tématu vrátit podrobněji, můžete využít hodinovou konzultaci zdarma, kterou mBlue nabízí svým klientům.

Podívejte se inspirativní přednášku 

Tématem Home Office  jsme se zabývali také na online inspirativní HR snídani pro klienty, ze které vám nabízíme záznam.

Mohlo by vás zajímat

Blog budoucnost recruitmentu

Budoucnost recruitmentu podle Milana Mahovského

Rozhovor se zakladatelem personálně-poradenské agentury mBlue Czech    Milan Mahovský říká, že nejžádanější budou prostředníci mezi IT a dalšími obory. Lidé budou ze zaměstnaneckého poměru přecházet na freelancing a bez moderních IT technologií…

12.05.2019
Celý článek
desatero uchazece

Desatero kandidáta

V souvislosti s 10letým výročím mBlue jsme pro všechny, kteří si pohrávají s myšlenkou změny zaměstnání, připravili kandidátské desatero. Deset rad od našich zkušených HR partnerů, jak proplout výběrovým řízením…

03.02.2022
Celý článek

Pro firmy

Potřebujete lidi k Vám do firmy? Chcete optimalizovat Vaše HR procesy? Kontaktujte nás, ozveme se vám co nejdříve zpět.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

Pro uchazeče

Hledáte lepší pracovní uplatnění? Chcete, abychom vám dali vědět, až se pro vás vhodná pozice otevře? Nahrajte nám, prosím, váš životopis.

Vložením CV souhlasíte se zpracováním osobních údajů