Kompetence snadno a rychle

26.04.2023
Kompetence Long

Vícekolová výběrová řízení jsou out

Testování kompetencí uchazečů o zaměstnání je nezbytnou součástí výběrových řízení. V současné době, kdy je nezaměstnanost na nízké úrovni a trh je veden uchazečem, není snadné najít a získat kandidáta na pohovor. Musíme se snažit, aby čas mezi pohovorem a nabídkou kandidátovi byl co nejkratší a minimalizovat riziko, že uchazeč mezitím přijme jinou nabídku.

Dělat mnohakolová výběrová řízení v této situaci nedoporučujeme; když si dobře připravíme kompetenční pohovor, můžeme uchazeče lépe poznat i během jednoho sezení.

Co jsou kompetence a jak je testovat?

Kompetence jsou souhrnem všech klíčových dovedností, schopností a vlastností, které jsou potřebné pro danou pozici. Testování kompetencí zahrnuje mnoho různých metod a technik, včetně kompetenčního pohovoru, assessment center, psychodiagnostických testů a dalších.

Kompetenční pohovor je jednou z nejčastějších metod testování kompetencí, kdy využíváním otevřených otázek umožníme kandidátovi rozpovídat se a ukázat své zkušenosti z praxe. Minimalizujete tím riziko, že kandidát bude odpovídat na otázky memorované poučky.

Nejčastější kompetence, které se během pohovorů ověřují:

  • Orientace na klienta: kandidát musí ukázat, že se umí vypořádat s klienty a poskytnout jim kvalitní servis.
  • Odolnost vůči stresu: kandidát musí ukázat, že se umí vypořádat se stresovými situacemi a že dokáže zachovat klid a chladnou hlavu.
  • Přístup ke změně: kandidát musí ukázat, že je inovativní, umí převzít iniciativu a má schopnost přizpůsobit se změně.
  • Leadership: kandidát musí ukázat, že umí vést tým a inspirovat lidi k dosažení společného cíle.
  • Komunikace: kandidát musí ukázat, že umí aktivně naslouchat, je schopný interpretovat nonverbální signály či umí strukturovaně prosadit svoji myšlenku

Ověření kompetencí v modelových situacích

Assessment centra jsou efektivní metodou pro testování kompetencí uchazečů. Obvykle se kandidáti předem prověří psychodiagnostickými testy, které mohou měřit verbální a numerickou inteligenci, emoční inteligenci a další faktory. Každý uchazeč AC si zaslouží, aby mu výsledky byly předány a vysvětleny. V dobrých firmách je zvykem vyjádřit respekt všem kandidátům, že testům věnovali svůj čas, a kompletní výsledky poskytnout i s interpretací, která jim umožní se zlepšit i pro další příležitosti.

V rámci assessment center jsou kandidáti vystaveni reálným modelovým situacím, které jim možní lépe poznat náplň práce, pokud se jedná o práci, kterou nikdy předtím nedělali. Tímto způsobem lze ušetřit čas a energii na obou stranách – kandidáti se mohou lépe rozhodnout, zda je daná práce pro ně vhodná, zatímco zaměstnavatelé si mohou být jisti, že kandidát má vhodné kompetence a schopnosti.

Ověření kompetencí neobvyklými otázkami

Firmy také často ověřují logiku, pohotovost a přístup k pracovním úkolům neobvyklými otázkami. Jednou z metod testování kompetencí jsou Fermiho otázky na logiku. Tyto otázky se týkají matematických, vědeckých a logických problémů. Cílem je zjistit, jak uchazeč uvažuje a zda má logický přístup k řešení problémů.  Neobvyklými otázkami lze testovat různé kognitivní dovednosti jako logické myšlení, rychlost procesu, verbální a nonverbální schopnosti a další. Tyto testy mohou být velmi užitečné pro výběr zaměstnanců na pozice, které vyžadují vysokou inteligenci.

U neobvyklých otázek nečekáme správnou nebo špatnou odpověď. Zkoumá se spíše přístup kandidáta na cestě k formulování odpovědi. Obvykle začínají otázky slovy jako “kolik?”, “na co?” nebo “proč?” v otázkách typu: Kolik je v ČR benzínových pump? Na co všechno se používá pravítko? Proč jsou kanalizační poklopy kulaté? Často používané otázky jsou i otázky hypotetické, například: Co byste dělal, kdybyste jako jediný přežil pád letadla? U neobvyklých otázek pouze pozor na příliš osobní otázky.

Nechte si připravit kompetenční modely a modelové situace na míru

Rádi byste pro každou pozici měli nastavené kompetenční modely, abyste si zefektivnili a urychlili náborové procesy? Nebo pro konkrétní pozici potřebujete připravit modelové situace?

Pokud vás téma zaujalo, podívejte se na záznam z inspirativní online snídaně níže. Neváhejte se podívat i na další díly snídaní, třeba získáte novou inspiraci pro vaši práci.Rádi vám pomůžeme a poradíme ve vaší konkrétní situaci, stačí nám napsat na email: tereza.kockova@mblue.cz nebo simona.caidlerova@mblue.cz

 

 

Mohlo by vás zajímat

Blog budoucnost recruitmentu

Budoucnost recruitmentu podle Milana Mahovského

Rozhovor se zakladatelem personálně-poradenské agentury mBlue Czech    Milan Mahovský říká, že nejžádanější budou prostředníci mezi IT a dalšími obory. Lidé budou ze zaměstnaneckého poměru přecházet na freelancing a bez moderních IT technologií…

12.05.2019
Celý článek
Hiring manazer square

Jak si z hiring manažera udělat spojence

Spolupráce mezi oddělením lidských zdrojů (HR) a manažery jednotlivých oddělení je klíčová pro úspěch náboru nových zaměstnanců. Vzájemné porozumění a koordinace jsou nezbytné nejen pro efektivní proces náboru, ale i…

21.06.2023
Celý článek

Pro firmy

Potřebujete lidi k Vám do firmy? Chcete optimalizovat Vaše HR procesy? Kontaktujte nás, ozveme se vám co nejdříve zpět.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

Pro uchazeče

Hledáte lepší pracovní uplatnění? Chcete, abychom vám dali vědět, až se pro vás vhodná pozice otevře? Nahrajte nám, prosím, váš životopis.

Vložením CV souhlasíte se zpracováním osobních údajů